2020-tól új feltételhez köthetik az uniós pénzek kifizetését

A német kormány rövidesen nyilvánosságra hozza az európai uniós kohéziós támogatások kifizetését a jogállamiság betartásához kötő javaslatát – jelentették be szerdán Berlinben.

A szövetségi gazdasági minisztérium szóvivője, Tanja Alemany a kormányszóvivői tájékoztatón a javaslatról szóló sajtóhíreket megerősítve elmondta, hogy a kormány először hivatalosan megküldi az Európai Bizottságnak (EB) az EU 2020 utáni kohéziós politikájáról készített állásfoglalását, majd nyilvánosságra hozza a dokumentumot, amelyben valóban szerepel, hogy meg kell vizsgálni, miként lehet a jogállamiság elveinek betartásához kötni az uniós kohéziós támogatások kifizetését.

Kizártnak nevezte Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivő szerdán, hogy Lengyelországot az uniós alapokból való részesedésének korlátozása fenyegethetné. A 2020-2026-os uniós költségvetési keret és a Varsóval szemben elindított uniós jogállami mechanizmus két egymástól független téma – szögezte le.

A tagországoknak most is számos feltételt kell teljesíteniük a támogatások megszerzéséhez, a német felvetés ezt a rendszert bővítené egy újabb feltétellel – mondta a szóvivő, aláhúzva, hogy az EU „értékközösség, és hitelességének alapját az alapvető értékek betartása jelenti”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Nem lesz külön eurózónás költségvetés

Merkel értékelése a G7-ről: magára maradt Európa

A német kormány a kohéziós politika jövőjéről az EB és az Európai Parlament által már hosszabb ideje folytatott diskurzusba kapcsolódik be az állásfoglalással. A kohéziós politika az EU gazdaság- és foglalkoztatáspolitikájának központi eleme, és a német kormány az EU egészének erősítése céljából e politika révén is támogatni kívánja a tagállamokban szükséges szerkezetei reformok ösztönzését – fejtette ki a gazdasági minisztérium szóvivője.

Az EB 2018-ban készít javaslatot a kohéziós politika jövőjéről – tette hozzá.

Forrás: MTI

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »