A brazil államfő rendelete csupán hatalmon maradásának biztosítása volt

Michel Temer brazil államfő csütörtökön visszavonta azt a dekrétumát, melynek értelmében korábban elrendelte a katonaság bevetését az előző napi utcai tüntetéseken a fővárosban, Brazíliavárosban – derült ki a Diaro oficial című kormánylapban megjelent közleményből.

Az államfőt számos bírálat érte a katonaság bevetéséről szóló előző napi rendelete miatt. Sokak szerint az intézkedés „eltúlzott” volt a rendbontás méreteihez képest, míg mások szerint rendeletének célja csupán hatalmon maradásának biztosítása volt, miközben egyre növekszik a korrupciós botrányba keveredett államfő távozását követelők száma. A védelmi tárca tájékoztatása szerint 1500 katonát vezényeltek Brazíliaváros utcáira. A hatóságok szerint csütörtökre helyreállt a rend a brazil fővárosban.

Az elnök azért döntött a katonaság bevetése mellett, mert a távozását követelő tiltakozók összecsaptak a rendfenntartó erőkkel, s ennek következtében tarthatatlanná vált a helyzet a fővárosban, több minisztérium épületét is ki kellett üríteni.

Szerdán tízezrek vonultak fel a fővárosban, hogy a korrupciós botrányba keveredett elnök gazdasági reformjai ellen tiltakozzanak. Az egyre elharapódzó erőszak miatt a rendőrség paprikasprayvel és könnygázzal próbálta megfékezni a rendbontókat, akik tüzeket gyújtottak és hordozható toalettbódékból építettek úttorlaszokat. Két minisztérium épületében tűz ütött ki, több más minisztérium ablakait és ajtóit is betörték. Az összecsapásokban 49 ember sebesült meg.

A brazil államfő azután keveredett korrupciós botrányba, hogy a múlt héten előkerült egy hangfelvétel, melynek tanúsága szerint szemet hunyt a korrupció miatt elítélt parlamenti elnök, Eduardo Cunha megvesztegetése felett. A brazil ügyvédi kamara szövetségi tanácsa ezért az elnök leváltása mellett foglalt állást, és arra kérte a képviselőházat, hogy indítsa meg az elnök ellen az alkotmányos vádeljárást.

Temer a Folha de Sao Paulo című brazil napilapban hétfőn megjelent interjújában leszögezte: „Nem fogok lemondani. Ha azt akarják, kényszerítsenek erővel, mert ha önként lemondanék, az olyan lenne, mintha a bűnösségemet ismerném el” – mondta.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP/TASZSZ

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »