Perkálhatnak az autógyártók a Takata hibája miatt

A Toyota három másik autógyárral együtt kártérítés fizetésében állapodott meg a Takata légzsákok cseréje miatt ellenük az Egyesült Államokban indított gyűjtőperben.

A Toyota Motor Corp., a Mazda Motor Corp., a Subaru Corp. és a BMW AG 553 millió dollárt fizet a Takata hibás légzsákjainak a cseréje miatt az autótulajdonosokat ért kár kompenzálására. A felperesek azért követeltek kártérítést az autógyártóktól, mert a hibás légzsákok cseréje alatt nem tudták használni az autóikat.

A négy autógyár közleménye hangsúlyozza, hogy a megállapodás nem jelenti sem a felelősségük, sem a kártérítési kötelezettségük beismerését. A Toyota 278,5 millió dollárt, a Mazda 75,8 millió dollárt, a Subaru 68,26 millió dollárt, a BMW 131 millió dollárt fizet.

Hasonló kártérítési per van folyamatban a Honda Motor Co., a Nissan Motor Co., és a Ford Motor Co.  ellen is, ezek azonban még nem állapodtak meg a felperesekkel.

A Takata autókba szerelt, felrobbanó légzsákjai miatt eddig 16-an vesztették életüket, amely globálisan a legtöbb autó visszahívásához vezetett. A vállalat januárban ismerte el felelősségét a hibás légzsákok miatt, és bejelentette, hogy kompenzációt fizet.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Kyodo/Reuters

Friss hírek