Át kell vizsgálni a német hadsereg működését

Átfogó reformokat jelentett be a német hadseregnél (Bundeswehr) Ursula von der Leyen védelmi miniszter a parlament (Bundestag) védelmi bizottságának szerdai rendkívüli ülésén, a katonaság körében felmerült terrorgyanúra reagálva.

A német hadseregnek önvizsgálatot kell tartania, szemügyre véve a vezetést és a Bundeswehr alapját képező értékeket – jelentette ki von der Leyen. Hozzáfűzte: biztosítani kell azt, hogy a német hadsereg minden szegletében szilárdan érvényesüljenek ezek az értékek.

A miniszter a meghallgatásán új programot jelentett be, amelynek keretében átvizsgálnák a hadsereg fegyelmi szabályzatát, valamint átdolgoznák a Bundeswehr katonai hagyományairól szóló rendeletet. A tárcavezető szerint széles körben átvizsgálják a Bundeswehren belüli politikai oktatás, képzés és nevelés területeit.

A tárcavezető meghallgatására azt követően került sor, hogy az előző nap őrizetbe vettek egy újabb katonát azzal a gyanúval, hogy német politikusok ellen irányuló, szélsőjobboldali indíttatású merényletek tervezésében vett részt.

A 27 éves, német állampolgárságú férfit a délnyugat-németországi Kehl városában fogták el, az illető együtt szolgált Illkirchben azzal a katonatiszttel, akit még április végén tartóztattak le terrorgyanú okán, miután kiderült, hogy kettős életet élt: 2015 decemberében szíriai álnéven regisztráltatta magát menedékkérőként, és 2016 decemberében úgynevezett oltalmazotti státust kapott.

Mint kiderült, egy 24 éves offenbachi diákkal szövetkezett mások mellett Joachim Gauck volt német államfő és Heiko Maas igazságügyi miniszter meggyilkolására – úgy tudni, hogy az ügyben őrizetbe vett három személy a kitervelt támadásokat úgy akarták beállítani, mintha azokat dzsihadista menekültek követték volna el. A német védelmi minisztérium szerint ugyanakkor nincs jele annak, hogy egy szélsőjobboldali hálózat működött volna a hadseregen belül.

Az ellenzék, de a német szociáldemokrata párt (SPD) is bírálta kereszténydemokrata koalíciós partnerének a miniszterét, igaz, eddig egy német parlamenti párt sem követelte von der Leyen lemondását.

Rainer Arnold, az SPD védelmi ügyekkel foglalkozó szakértője szerint a tárcavezető késve reagált a Bundeswehr köreiben terjedő jobboldali elfajulásokról szóló jelentésekre, és megkésve vette fel a kapcsolatot az ügyben a katonai elhárító szolgálattal (MAD). Hozzátette: von der Leyen bizalmatlanságot és bizonytalanságot keltett a német hadsereg kötelékében.

Ursula von der Leyen hétfőn szokatlan módon nyílt levélben kritizálta a hadsereget, álláspontja szerint a Bundeswehrt mentalitásbeli és több szervezeti szinten vezetési gondok jellemzik. Több katonai érdekképviselet igazságtalanul általánosítónak minősítette és visszautasította a bírálatot.

A YouGov közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a németek 52 százaléka szerint a miniszterasszony nem lépett fel kellő mértékben a Bundeswehren belül jelentkező vezetésbeli és viselkedési problémák ellen, a megkérdezettek 45 százaléka pedig úgy véli, hogy a szélsőjobboldali nézetek alapvető gondot jelentenek a hadseregben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »