Mostantól nyílt lapokkal játszik az USA Szíriában

A Trump-kormányzat egyik elsődleges célja a rendszerváltás a polgárháború sújtotta Szíriában, valamint az Iszlám Állam terrorszervezet legyőzése, az iráni befolyás visszaszorítása Szíriában és Bassár el-Aszad elnök megbuktatása  – közölte egy interjúban Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete.

Nikki Haley a CNN televízió vasárnap adásba kerülő State of the Union című műsorában a Reuters előzetese szerint elmondta: „Nem látunk lehetőséget a békére Szíriában, amíg Aszad ott van”.

Az elhangzottak változást jelentenek ahhoz képest, amit Haley a pénteki amerikai csapás előtt hangoztatott. Donald Trump amerikai elnök azután rendelte el a szíriai támadást, hogy meglátta a televízióban az ideggáztól szenvedő gyermekeket. A csapás előzménye, hogy a feltevések szerint Aszad-rendszere Hán Sejkúnban – valószínűsített – vegyifegyver-támadást hajtott végre, az amerikaiak pedig megtorlásul egy szíriai légi támaszpontra támadtak rakétákkal.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A szíriai hadsereget figyelmeztették egy amerikai katonai büntetőakció veszélyére

Senki sem vállalja az idlíbi vegyifegyver-támadást

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter türelmesebbnek tűnt Aszaddal szemben, amikor szombaton azt hangsúlyozta, hogy Washington számára a legfontosabb az Iszlám Állam legyőzése. Mihelyst csökken vagy megszűnik az Iszlám Állam jelentette fenyegetés, „közvetlenül a szíriai helyzet stabilizálására fordíthatjuk a figyelmünket” – mondta Tillerson a CBS televízió szintén vasárnap adásba kerülő Face the Nation című műsorában. Tillerson hozzátette: az Egyesült Államok reméli, hogy sikerül összehoznia a feleket, hogy megkezdjék a politikai megoldást eredményező folyamatot.

A külügyminiszter szerint ezekhez a tárgyalásokhoz szükség lesz Bassár el-Aszad és a szövetségesei támogatására is.
„Reméljük, Oroszország úgy dönt, hogy konstruktív szerepet játszik és támogatja a tűzszünetet, egyrészt a védnöksége alatt folyó asztanai tárgyalásokon, másrészt Genfben” – mondta.

Oroszország elítéli a légitámadást

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter részletesen kifejtette az orosz álláspontot, mely szerint Washington törvénytelen akciót hajtott végre, amely agressziónak, a nemzetközi jog normái durva megsértésének minősül, ellentmond a nemzetközi terrorizmussal folytatott küzdelem követelményeinek, és aláássa a regionális és globális biztonságot.

Az orosz külügyminiszter szerint hiteltelenek és nem meggyőzőek a törvénytelen fegyveres akció mellett hangoztatott amerikai érvek, köztük azok a hivatkozások, hogy a szíriai fegyveres erők vegyi fegyvert vetettek volna be Idlíb tartományban április 4-én.

A szíriai hadsereg szombaton újabb légicsapásokat mért a lázadók kezén lévő Idlíb tartományra, a támadásban az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja és a polgári védelem szerint tizennyolcan haltak meg, közöttük öt gyermek.

Szabotázsnak nevezte az orosz Szövetségi Tanács, a parlament felsőházának külügyi elnöke Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet kijelentését, amely szerint lehetetlen a politikai megoldás Szíriában, amíg Bassár el-Aszad az ország elnöke.

„Nevezzük a nevén a dolgokat, ez a nemzetközi közösségnek a szíriai hatalom és az ellenzék közötti politikai párbeszéd elindítására irányuló erőfeszítésének az egyenes elszabotálása” – írta Konsztantyin Koszacsov.

„Az Egyesült Államok véleményét olvassák mind a mérsékelt, mind a fegyveres ellenzék soraiban. Mi értelme ezek után Asztanába vagy Genfbe utazni, kérdezik ezek után” – tette fel a kérdést hivatalos Facebook-oldalán Koszacsov.

Forrás: MTI/Reuters/AFP

Friss hírek