Az osztrák szociáldemokraták koalíciós partnert „keresnek”

A lehetséges együttműködő partnerekre is vonatkoztatható kritériumok katalógusát készíti el az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) – számolt be a párt ezzel foglalkozó munkacsoportjának vezetője az Ö1 osztrák közszolgálati rádióban szerdán, és arról is beszélt, hogy a dokumentum elkészülte nem függ az előrehozott választásról szóló találgatásoktól.

Peter Kaiser, Karintia tartomány szociáldemokrata vezetője arról számolt be, hogy a higgadt vita során megegyeztek egyebek között a szociáldemokrácia iránti elköteleződésükről, az ország semlegességének és a szociális biztonságnak a fontosságáról. Az előrehozott választás lehetőségére utalva Kaiser úgy nyilatkozott, hogy a katalógus megalkotása nem függ a kormányzat munkájától és a koalíciós konfliktusoktól.

A rádió beszámolójában elhangzott, hogy a párton belül feszültséget kelt a koalíciós kormányzás lehetősége az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ): míg a szociáldemokraták bécsi szárnya elutasítja ezt, mások taktikai okokból nyitnának a szabadságpárt felé. „A SPÖ-nek a következő parlamenti választás után két lehetősége marad: ‘nemkívánatos’ kormányzás a jelenlegi koalíciós partnerrel, az ÖVP-vel, vagy az FPÖ-vel folytatandó, ‘vitatott’ közös munka” – hangzott el a tudósításban.

Egyelőre annyi biztos, hogy az SPÖ kiáll az Európai Unió, a női és férfi egyenjogúság, a szociális állam és az antifasizmus mellett. A katalógus nyárig készül el.

Az utóbbi napokban koalíciós feszültség alakult ki az osztrák kormányban. Wolfgang Sobotka néppárti belügyminiszter élesen bírálta a kancellárt, Christian Kernt, mert szerint a szociáldemokrata kormányfő kudarcot vallott és személyesen felelős a rossz koalíciós hangulatért. Olyan híresztelések is elterjedtek, hogy Reinhold Mitterlehner alkancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke visszalépne tisztségétől, azonban az érintett mindezt cáfolta.

Kapcsolódó cikkünk: Belső feszültségek az osztrák koalícióban

Egy linzi közvélemény-kutató intézet május elején közölt felmérése szerint továbbra is az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a legnépszerűbb, 30 százalékos támogatottsággal. A nagyobbik kormánykoalíciós párt, az SPÖ 28, míg a kisebb kormánypárt, az ÖVP 21 százalékon áll. Az osztrákok 68 százaléka elégedetlen a kormány munkájával, a kabinet mindössze a válaszadók 15 százaléka szerint végzi jól a munkáját.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »