A lengyelek a Brexit előtt szeretnének az Egyesült Királyságba jutni

Nőtt az Egyesült Királyságba kivándorolni szándékozó lengyelek száma, a legtöbben az Európai Unióból való brit kilépés (Brexit) miatt, még e folyamat lezárulta előtt akarnak ott letelepedni – derül ki a Puls Biznesu lengyel gazdasági hírportálon ismertetett felmérésből.

A kedd éjjel ismertetett felmérést a Work Service munkaközvetítő cég megrendelésére a Millward Brown közvélemény-kutató készítette március végén, április elején.

Miközben az utolsó, tavaly augusztusban készült felméréshez képest összességében csökkent a kivándorolni szándékozó lengyelek száma – bár ennek mértékét a közvélemény-kutató nem közölte -, 5 százalékkal többen vannak azok, akik a brit szigetekre való kivándorlást fontolgatják. Az Egyesült Királyságot célországnak tekintők száma 2015 ősze óta (amikor a konzervatív Jog és Igazságosság került kormányra) először ugrott meg – írja a Puls Biznesu.

A felmérés során azt is megkérdezték az említett csoporthoz tartozóktól, hogy az Egyesült Királyságot a közeledő Brexit miatt tekintik-e célországnak – itt a válaszok 58 százaléka igenlő volt.

A Puls Biznesu szakértői véleményekre hivatkozva azt írja: bár nem lehet tudni, hogy a személyek mozgását illetően milyen eredményre jutnak a kiválási tárgyalások, az Egyesült Királyságban letelepedni szándékozók közül azok lehetnek előnyösebb helyzetben, akik többéves tartózkodást mutathatnak ki.

Brit adatok szerint 2015 végén 831 ezer lengyel élt az Egyesült Királyságban, ők képezik ott a legnépesebb uniós bevándorló közösséget. Közülük a kilépési folyamat 2019-ben esedékes lezárása után 100-200 ezren térhetnek haza a lengyel fejlesztési tárca február végén közölt becslései szerint. A Lengyel Külügyi Intézet (PISM) becslései szerint a már az Egyesült Királyságban élő lengyelek közül 120-400 ezer a Brexit után nehezen szerezheti meg az állandó lakhatási engedélyt. Az IBRIS közvélemény-kutató tavaly júliusi felmérése szerint viszont a kint élők több mint 60 százaléka nem szándékozik hazatérni.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »