Dél-koreai elnökválasztás: exit pollok alapján győzött a liberális politikus

Mun Dzsae In liberális politikus, emberi jogi ügyvéd földcsuszamlásszerű győzelmét jelezte előre a keddi dél-koreai elnökválasztáson három helyi tévétársaság, amelyek a voksok leadását követően kérdezték preferenciáikról a szavazókat.

A KBS, az MBC és az SBS tévétársaságok szerint 64 éves Mun a szavazatok 41,4 százalékát szerezte meg, és ezzel fölényes győzelmet aratott konzervatív riválisával, Hong Dzsun Pjóval szemben. Pjóra az exit pollok alapján a választók 23,3 százaléka voksolt, míg a centrista Ahn Csol Szu 21,8 százalékot kapott.

A szavazóhelyiségek a szokásosnál két órával később, helyi idő szerint este nyolckor zárták. A Yonhap dél-koreai hírügynökség az urnazárás előtt egy órával 75 százalékos részvételi arányról tudott.

Az előrehozott elnökválasztásra azért került sor, mert alkotmányos vádeljárás keretében eltávolították hatalmából a korrupciós botrányba keveredett Pak Gun Hje előző államfőt.

A jelek szerint a 13 induló közül Mun feladata lesz egybekovácsolni az ideológiai, korosztályi és területi törésvonalak mentén megosztott nemzetet, új életet lehelni a pangó munkaerőpiacba, megerősíteni az amerikaiakkal kötött szövetséget és felvenni a kesztyűt a rakéta- és atomprogramjában határozott léptekkel masírozó Észak-Koreával szemben.

A Demokrata Párt jogi végzettségű egykori elnöke kritikusan viszonyul a konzervatívok Észak-Koreával szembeni keményvonalas nézőpontjához, amely szerinte nem volt visszatartó erő Phenjan számára, és csak csökkentette Szöul szomszédjára gyakorolt befolyását.

A dél-koreai választási rendszerben az elnökválasztás győztese az, aki a legtöbb szavazatot kapja. A többség támogatásának megszerzése nem szükséges, és nincsen második forduló sem. A helyi választási bizottság szerint hivatalos eredmények szerda reggel várhatóak. A győztes a bejelentés után azonnal leteszi a hivatali esküt.

Kapcsolódó cikkeink:
Lassan összeáll az amerikai rakétavédelem Dél-Koreában
Dél-Korea is ballisztikus rakétát tesztelt elrettentés gyanánt

Forrás: MTI/Reuters/APA/dpa/Kyodo/AFP/Yonhap

Friss hírek

Piaci körkép: újabb felpattanást adott vissza a DAX

Ma délelőtt 10-kor tették közzé a negyedik negyedéves német GDP jelentést, az adat megerősítette az előzetes adatokat, ezek alapján pedig a német gazdaság teljesítménye az utolsó negyedévben visszaesett. A Henkel 1 milliárd eurós részvény-visszavásárlási programot indít.

Read More »

Piaci körkép: 10 éve nem volt ilyen jó a Deutsche Bank eredménye

Nagy mínuszban kezdték a napot az európai tőzsdeindexek a Fed ülés utáni kockázatkerülő hangulatban, de nyitás után erős felfelé tartó hullám indult el, és mostanra az európai indexek többsége már alig marad el tegnapi záróértékétől. A nap fő eseménye az amerikai negyedik negyedéves GDP jelentés közzététele lesz 14:30-kor.

Read More »

Leave a Reply