Holnap új elnököt választ Dél-Korea

Új elnököt választanak kedden Dél-Koreában, a korrupciós botrányba keveredett Pak Gun Hje dél-koreai államfő hatalomból történt eltávolítása után két hónappal.

A győztes feladata lesz egybekovácsolni az ideológiai, korosztályi és területi törésvonalak mentén megosztott nemzetet, új életet lehelni a pangó munkaerőpiacba, megerősíteni az amerikaiakkal kötött szövetséget és felvenni a kesztyűt a rakéta- és atomprogramjában határozott léptekkel masírozó Észak-Koreával szemben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Dél-Korea egyre jobban megsínyli a kínai bojkottot

Végleg megbukott Dél-Korea elnöke

A konzervatív Pak bukása után az elnökválasztási kampányban két liberális jelölt, Mun Dzsae In és Ahn Csol Szu között zajlott valódi verseny.

Bár összesen 13 jelölt méretteti meg magát a választáson, annak igazi nagy esélyese a Demokrata Párt jogi végzettségű egykori elnöke, Mun, akit a polgárok több mint 40 százaléka tart a legalkalmasabbnak az államfői tisztségre.

Legfőbb ellenfele, az inkább centrista beállítottságú Ahn valaha orvos volt, majd számítógépes szoftverekből szerezte vagyonát. Ahnra jellemzően azok a Pakban csalódott konzervatívok szavaznak, akiknek nem szimpatikus Mun személye. A legfrissebb felmérések szerint Mun előnye kétszámjegyű Ahn támogatottságához képest.

A konzervatívok jelöltje Hong Dzsun Pjo lett, miután Ban Ki Mun volt ENSZ-főtitkár váratlanul bejelentette, hogy nem indul a választáson. Hong népszerűségét azonban jelentősen megtépázta egy fiatalkori botlásának rivaldafénybe kerülése.

A kampányban központi szerepet töltött be az Észak-Korea jelentette fenyegetés – Mun és Ahn is kritikusan viszonyul a konzervatívok e kérdésben mutatott keményvonalas nézőpontjához, amely szerintük nem volt visszatartó erő Phenjan számára, és csak csökkentette Szöul szomszédjára gyakorolt befolyását.

A dél-koreai választási rendszerben az elnökválasztás győztese az, aki a legtöbb szavazatot kapja. A többség támogatásának megszerzése nem szükséges, és nincsen második forduló sem.

A helyi választási bizottság szerint hivatalos eredmények szerda reggel várhatóak, a győztes a bejelentés után azonnal leteszi a hivatali esküt.

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »