A németországi török közösség nem támogatja a halálbüntetés visszaállítását

Angela Merkel német kancellár egy keddi interjúban leszögezte: Törökország nem kampányolhat Németországban a halálbüntetés visszaállítása mellett, amennyiben Ankara népszavazást ír ki a kérdésről.

Bár egyelőre még nem érkezett ilyen jellegű megkeresés, a felvetés sajnos egyáltalán nem hipotetikus, hiszen Törökországban éppen most vitatják meg az ügyet – mondta Merkel a WDR 5 rádiónak.

Steffen Seibert német kormányszóvivő múlt héten bejelentette, hogy ha Törökországban népszavazást tartanak a halálbüntetés visszaállításáról, akkor Németországban az ott élő törökök nem vehetnek részt a referendumon. Hozzá hasonlóan Martin Schulz szociáldemokrata (SPD) pártelnök és kancellárjelölt is úgy nyilatkozott, megengedhetetlen, hogy Németországban szavazást tartsanak olyan intézkedésről, amely ellentmond az ország értékeinek és alkotmányának.

Gökay Sofuoglu, a németországi török közösség vezetője kedden kijelentette a dpa hírügynökségnek, hogy ellenzik a halálbüntetés visszaállítását Törökországban, és nem támogatják, hogy referendumot tartsanak a kérdésről.

A Heilbronner Stimme és a Mannheimer Morgen című napilapok szerint Sofuoglu korábban úgy nyilatkozott, hogy egy esetleges népszavazás betiltása Németországban ellenkezne az alkotmánnyal. „Csak azért, mert a kérdés valakinek nem tetszik, nem lehet egyszerűen megtiltani a referendum megtartását Németországban” – mondta.

A dpa-nak Sofuoglu most úgy fogalmazott: a politikai nyilatkozatok nem elegendőek, és arra kérik a német kormányt, hogy találjanak megfelelő jogalapot ennek a referendumnak a betiltására Németországban.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »