Trump szavai megint finomításra szorultak

Az Egyesült Államok biztosította Szöult, hogy viselni fogja a Dél-Koreába telepített THAAD rakétavédelmi rendszer költségeit – közölte a dél-koreai elnöki hivatal vasárnap.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön a Reuters hírügynökségnek adott interjúban azt mondta, Washington azt szeretné, hogy Szöul fizesse ki a mintegy egymilliárd dollárba kerülő védelmi rendszer árát.

A dél-koreai tájékoztatás szerint H.R. McMaster, Trump elnök nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap egy telefonbeszélgetés során biztosította szöuli tárgyalópartnerét, Kim Hvan Jint arról, hogy az Egyesült Államok továbbra is első számú szövetségesének tekinti az ázsiai-csendes-óceáni térségben Dél-Koreát.

A szöuli közlemény szerint McMaster kifejtette, hogy Trump elnök kijelentése általánosságban értendő, „az amerikai közvéleménynek a védelmi költségek igazságos megosztásával kapcsolatos várakozásával összhangban, amely minden szövetségesre vonatkozik”. Hozzátették, hogy a telefonbeszélgetést az amerikai fél kezdeményezte.

A két tanácsadó telefonbeszélgetését megelőző napon Észak-Korea – az ENSZ Biztonsági Tanácsának tilalma ellenére – újabb ballisztikus rakétával hajtott végre kísérletet, amely azonban minden jel szerint sikertelen volt.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea az észak-koreai rakétafenyegetéssel indokolta megállapodását a rakétavédelmi rendszer telepítéséről. A két ország tavaly júliusban állapodott meg egy THAAD-üteg Dél-Koreába telepítéséről. Az ügyet ismerő források szerint Washington most arra törekszik, hogy már idén júniusra befejezzék a telepítést. Az első üteget március elején kezdték el telepíteni.

Kína határozottan ellenzi ezt a tervet, azt állítva, hogy az aláássa biztonsági érdekeit és megbontja a térség stratégiai egyensúlyát. Peking ezért számos szankciót hozott Szöul ellen, főleg a dél-koreai szórakoztatóipart és exportot sújtva.

Kapcsolódó cikkeink:

Harry Harris admirális, az Egyesült Államok Csendes-óceáni Főparancsnokságának vezetője szerdán, az amerikai képviselőház fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának meghallgatásán azt mondta: a rakétavédelmi rendszerrel „észhez téríteni és nem térdre kényszeríteni” szeretnék az észak-koreai vezetőket. Kína és Oroszország ugyanakkor aggodalommal szemléli az amerikai rakéták jelenlétét a Koreai-félszigeten.

  • Friss cikkeink a témában:

Forrás: MTI/Reuters/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »