Német kiképzést kapnak a szaúdi katonák

Képzési megállapodást kötött a német és a szaúd-arábiai védelmi minisztérium vasárnap, amelynek értelmében a szövetségi hadsereg a jövőben német területen fog kiképezni szaúdi katonákat. A szaúd-arábiai látogatáson tartózkodó Angela Merkel német kancellár Dzsidda kikötővárosában írta alá az egyezséget.

„Nem küldhetünk német katonákat a világ minden szegletébe, de minden bizonnyal továbbadhatjuk tudásunkat” más országok fegyveres erőinek – mondta Merkel, aki hét év után először kereste fel a vahhábita királyságot. Németország támogatja, hogy az egyes országok egyre önállóbbak legyenek a hadviselésben – tette hozzá.

A német kancellár Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi királlyal tartott találkozója után az emberi jogok terén mutatkozó hiányosságokat kifogásolta. Merkel a halálbüntetés, illetve Rajf Badavi blogger bebörtönzése ellen is szót emelt. A német vezető kétnapos látogatása során a nők egyenjogúságát támogatandó szaúdi üzletasszonyokkal is találkozik.

Az SPA szaúdi állami hírügynökség úgy tudja, hogy a felek számos jegyzőkönyvet írtak alá a technológiai, energetikai, üzleti és biztonsági együttműködés jegyében.

Merkel hétfőn utazik tovább az Egyesült Arab Emírségekbe. Szaúd-Arábia és az emírségek Németország legjelentősebb kereskedelmi partnerei a Közel-Keleten.

Forrás: MTI/dpa/AP

Friss hírek