Korrupció, pénzmosási gyanú az osztrákoknak eladott Eurofighterek körül

Thomas Enders, az Airbus repülőgépgyártó vállalat vezérigazgatója visszautasította csütörtökön a bécsi ügyészség csalás gyanújára vonatkozó állításait. Jelenleg azzal kapcsolatban zajlik a nyomozás, hogy a Eurofighter harci repülőgépek vásárlásakor Ausztriát megtévesztették-e az árral kapcsolatban.

Az osztrák védelmi miniszter még februárban jelentette be, hogy az osztrák kormány feljelentést tesz ez ügyben az Airbus repülőgépgyártó vállalat ellen.

A vezérigazgató csütörtökön kiadott közleményében tagadta a vádakat, és ügyészségi visszaélésről beszélt, valamint az osztrák kormánnyal szemben fogalmazott meg vádakat. Meglátása szerint az ügyet politikai küzdelemre használják fel. Enders közleménye szerint a vádak nem igazak, azonban mindezt az ügyészség minden bizonnyal csak a választások után fogja megállapítani. Meglátása szerint arról van csupán szó, hogy a közönséget a választás napjáig szórakoztassák. A vezérigazgató szerint az üggyel foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottságnak is ez a valódi célja. Endres közleményében az is olvasható, továbbra is készen áll arra, hogy együttműködjön az ügyészséggel.

Hans Peter Doskozil védelmi miniszter korábbi bejelentése szerint az osztrák kormánynak egyértelmű bizonyítéka van arra, hogy a vadászgépek eladásakor az Airbus vállalat Ausztriát szándékosan félrevezette, hiszen a tényleges vételár, a szállítókapacitás és felszereltség ismeretében nem döntöttek volna a gépek megvásárlása mellett, hanem a kedvezőbb áron kínált versenytárs, a Saab Gripenjeit választották volna.

  • Korábban írtuk:

A szakértők szerint az ebből fakadó kár elérheti az 1,1 milliárd eurót, és Ausztria 183 millió és 1,1 milliárd euró közötti kártérítést követel.

A vadászgépek beszerzése már a kezdetektől heves politikai vihart kavart Ausztriában. 2007-ben az osztrák kormány és a Eurofighter konzorcium abban állapodott meg, hogy Ausztria az eredeti szerződésben rögzített 18 Eurofighter vadászgép helyett csak 15-öt vásárol.

Azonban számos alkalommal felmerültek olyan vádak, hogy nem volt minden szabályos a vadászrepülőgépek beszerzésekor, és többször felmerült korrupció, pénzmosás és hűtlen kezelés gyanúja is. Ausztriában, Németországban és Svájcban is házkutatásokat tartottak a kapcsolódó üzleteket vizsgálva.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »