Biztosnak tűnik Renzi pártfőtitkári győzelme

Matteo Renzi, Andrea Orlando és Michele Emiliano közötti televíziós vitájával indul szerda este a megmérettetés az olasz Demokrata Párt (PD) főtitkári székéért, amelynek sorsáról a PD-szavazók vasárnap voksolnak, bár a korábban lemondott Renzi ismételt győzelme biztosnak tűnik.

Massimo D’Alema volt PD-elnök véleménye szerint felesleges találgatni az április 30-i főtitkárválasztás eredményét, mivel ennek kimenetele majdnem biztos. Előrejelzések Matteo Renzi jelentős előnyét mutatják a két kihívóval szemben, és a PD több mint 266 ezer párttagja között április elején tartott voksolást már Renzi nyerte 66,7 százalékkal. Andrea Orlando 25,2, Michele Emiliano pedig 8 százalékot szerzett.

Vasárnap a PD szavazói és szimpatizánsai szavaznak a párt főtitkáráról. A balközép párt 2007-es megalakulása óta saját választóira bízza a főtitkár vagy a miniszterelnök-jelölt személyének kiválasztását. Tíz évvel ezelőtt Walter Veltronit választották meg főtitkárnak, és akkor 3,5 millióan szavaztak.

A PD 2010-ben, 2012-ben és 2013-ban is hasonló voksolásra szólította szavazóit: négy évvel ezelőtt Matteo Renzi szerezte meg a párt vezetését a korábbi főtitkárral, Pier Luigi Bersanival szemben 2,8 millió szavazó részvételével. A mostani főtitkárválasztáson sokkal alacsonyabb részvételi arányt jósolnak a május elsejei hosszú hétvége miatt is.

Matteo Renzi 2014 februárjától a tavaly december 4-i alkotmányos népszavazáson elszenvedett kudarcig volt Olaszország miniszterelnöke. December 7-én mondott le, majd idén február 19-én a PD főtitkári székéből is távozott, de azonnal ismét bejelentette, hogy jelölteti magát a tisztségre.

Két vetélytársa Andrea Orlando igazságügyi miniszter és Michele Emiliano, a déli Puglia tartomány elnöke. A római balközép kormánykoalíciót vezető párt főtitkárválasztásának jelentőségét mutatja, hogy a jelöltek szerda este a SkyTg24 olasz hírcsatorna egyenesben közvetített vitáján mérik össze erejüket – mintha miniszterelnök-jelölt választásról lenne szó. Valóban a PD új főtitkára vezeti majd a pártot a következő, egy éven belül esedékes olasz parlamenti választásokon is. Matteo Renzinek így a tévés vitán lehetősége van kormányprogramját ismertetni.

A vasárnapi PD-főtitkárválasztás reggel nyolctól este nyolcig tart a párt olaszországi irodáiban és más szavazóhelyeken. Tizenhatodik életévüket betöltött olasz állampolgárok, Olaszországban élő EU-állampolgárok vagy tartózkodási engedéllyel más külföldiek is voksolhatnak előzetes regisztráció után. Személyi dokumentum, olasz választási igazolvány kell hozzá és fejenként 2 eurós hozzájárulás.

Matteo Renzi korábban a főtitkárválasztás feltételeként szabta meg, hogy a győztest a párt egésze követni fogja. A PD baloldali, Renzi-ellenes szárnyának mintegy negyven tagja, akik nyíltan a miniszterelnök reformjai ellen szavaztak a decemberi referendumon, február végén kiléptek a pártból. A Demokratikus és Progresszív Mozgalom (MDP) saját parlamenti frakciót is alakított többek között Massimo D’Alemával és Pier Luigi Bersanival.

Elemzők szerint Matteo Renzi esetleges újbóli megválasztásával a PD megkezdi választási kampányát, a pozícióit visszaszerző és megerősítő Renzi pedig megpróbálja visszaszerezni a miniszterelnöki széket is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

DAX elemzés: fontos ellenállást tesztel az index

Ma délelőtt 11 órakor tették közzé a ZEW Intézet áprilisi hangulatindexét, ami csalódást okozott. A DAX jelenleg a múlt heti korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét teszteli 15.270 pontnál, és ez a zóna alkotja a rövidtávú emelkedő háromszög felső határát is.

Read More »

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »