Időseknek fejleszt robotot a Toyota

A Toyota azt mondta, hogy idén rehabilitációs robotokat készül forgalomba hozni, mikor is – csatlakozva a Hondához – bérelhetővé teszi a sétát segítő mobilitási eszközét Japán öregedő népessége számára.

Egy évtizeddel azután, hogy elkezdte a rehabilitációs robotok fejlesztését, a világ második számú autógyártója azt mondta szerdán, hogy 2017 végéig piacra dobják az innovációt – két évvel azután, hogy a Honda hasonló eszközzel rukkolt elő.

A kórházakban és más egészségügyi szolgáltatóknál olyan emberek bérelhetnék ki a rendszert – mintegy 350 ezer jenes (940 ezer forintos) havidíjért – akik alsó végtagi bénulásban szenvednek. Persze csak miután kifizettek egymillió jen „kezdeti költséget”.

„A rehabilitációs robotok nagyban hozzájárulhatnak az időseknek nyújtott segítséghez, egyrészt azért, mert lehetővé teszik számukra, hogy önálló életet élhessenek, másrészt a gondozók életét is megkönnyítik” – nyilatkozta a Toyota.

A világ országai közül Japán rendelkezik az egyik legalacsonyabb termékenységi rátával, míg a szigetország lakóinak a legmagasabb a születéskor várható átlagos élettartama. Az elmúlt évtizedekben az öregedő népesség vált Japán legfőbb társadalmi problémájává, mely komoly kérdéseket vet fel az ország gazdasági és szociális rendszereinek fenntarthatóságával kapcsolatban.

A kereslet tehát az idős-ellátási szolgáltatásokért nagyban megnőtt, mivel az emberek rájöttek, hogy a munkaképes lakosság számának rohamos csökkenése együtt jár azzal, hogy egyre kevesebb életerős felnőtt lesz, aki vigyázni tudna az öregekre.

Az International Federation of Robotics (IFR) szerint 2019-ig globálisan körülbelül 37 500 szerkezetet fognak értékesíteni időseknek és mozgáskorlátozott embereknek, valamint ez a szám várhatóan jelentősen növekedni fog az elkövetkező húsz évben.

A Honda 2015-ben indított, kibérelhető termékét a derék körül kell viselni és a combhoz csatlakoztatva segíti a betegek mozgását. A Toyota hasonló szerkezettel állt elő.

A Honda 2015-ben indított, kibérelhető termékét derék körül kell viselni és a combhoz csatlakoztatva segíti a betegek mozgását. Mint az a fenti képen is látható, a Toyota hasonló szerkezettel állt elő. Fotó: Reuters

Az ilyen rendszerek új frontot teremtenek a nagy autógyártóknak, melyek már így is versengenek az önvezető autók fejlesztésében. Feltehetőleg ezzel szintén az időseknek akarnak kedvezni.

A Toyota hozzátette, hogy mesterséges intelligencia-fejlesztés terén is sokat haladt az elmúlt időszakban, ezért az sem kizárt, hogy MI-robotok gyártásába kezd.

  • Korábban írtuk:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

Katonákkal pótolják a brit kamionsofőröket

A Brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint a kamionsofőrök összesített száma a korábbi 305 ezerről 235 ezerre csökkent az elmúlt egy évben. A sofőrhiány súlyos ellátási gondokat okozott az üzemanyag-ellátásban, így ideiglenesen a katonaságból irányítanak át sofőröket.

Read More »

Kamatemelésre készül a brit jegybank

A Bank of England kormányzója szerint a kereslet a vártnál kisebb mértékben terelődött át az árukról a szolgáltatásokra a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak múltával - ez azért lenne fontos, mert a szolgáltatási szektor állítja elő a brit hazai össztermék hozzávetőleg 80 százalékát. Eközben viszont csúcsra futott az infláció.

Read More »

Hétindító elemzés: euró-dollár, Nasdaq és arany

A mai videóban az EUR/USD, az US100, azaz a Nasdaq index és az arany ármozgásai szerepelnek. A Nasdaq egy rendkívül szép, a Surf vonalak által visszaigazolt piaci mozgást hajtott végre. Az egyes zónából való kitörés fellendülést hozhat az amerikai index grafikonján, tehát az elit százas támadhatja a hármas zónát.

Read More »