A törökök újabb vegyifegyver-támadástól tartanak Szíriában

Ankara információi szerint a szíriai kormány a múlt keddi, Hán Sejkún-i gáztámadás után is rendelkezik még vegyi fegyverrel – mondta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kedden a TRT Haber állami hírtelevíziónak az olaszországi Luccában, ahol a G7 csoport külügyminisztereinek találkozója folyik.

Cavusoglu kiemelte, hogy a vegyi fegyverek ismételt bevetésének kockázata egészen addig fennáll, amíg Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalmon van, majd hozzátette, hogy meg kell akadályozni, hogy Aszad ismét vegyi fegyvert vessen be és a konfliktus sújtotta országban átmeneti kormány kialakítása szükséges.

Törökország nincs egyedül ezzel a véleményével, Nikki Haley, az USA ENSZ-nagykövete a hétvégén egyértelműsítette, hogy a vegyifegyver-támadás után megváltozott az amerikai álláspont és az USA elsődleges célja most már egyértelműen a rendszerváltás a polgárháború sújtotta Szíriában, valamint az Iszlám Állam terrorszervezet legyőzése, az iráni befolyás visszaszorítása és Bassár el-Aszad elnök megbuktatása.

További részletek

A nyugati szövetségesek szerint a damaszkuszi rezsim vegyi fegyvert vetett be a múlt héten Hán Sejkúnnál, míg az Aszaddal szövetséges Moszkva szerint a szíriai kormányhadsereg egy raktárt talált el, ahol a lázadók tároltak vegyi fegyvereket. Az incidensben 86-an haltak meg, köztük 27 gyermek, 546-an pedig megsebesültek.

Az Egyesült Államok a vegyifegyver-támadásra válaszul múlt pénteken Tomahawk rakétákkal mért csapást a szíriai hadsereg légi támaszpontjára, ahonnan feltételezhetően a gáztámadást végrehajtó repülőgépek felszálltak. James Mattis, amerikai védelmi miniszter közleménye szerint a légicsapások tönkretették az üzemanyagtöltő-állomásokat és a hadianyag-raktárakat is, ennek következtében a szíriai kormány képtelen újratölteni a repülőgépeit.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »