Visszaküldik az észak-koreai szenet a kínai kikötőkből

A kínai vámszolgálat hivatalos utasítást adott a kereskedési vállalatoknak, hogy küldjék vissza Észak-Koreába a kínai kikötőkben veszteglő szénszállítmányokat – közölte a Dandong Chengtai Trade kínai vállalat kedden.

Az észak-koreai szén legnagyobb felvásárlójaként ismert vállalat a határ kínai oldalán fekvő Tantung (Dandong) városban működik. A kínai hatóságok nem kommentálták a vállalat közlését, de a hajózási adatok azt mutatják, hogy a közelmúltban legalább egy tucat hajót küldtek vissza szállítmányával együtt az Észak-Korea nyugati partvidékén fekvő Nampo kikötőjébe.

Az ismétlődő észak-koreai rakétakísérletek nyomán a kínai kormány február 19-i hatállyal megtiltotta az észak-koreai szén importját, a kínai vámszolgálat pedig április 7-én adta ki a kínai kereskedési vállalatokat az észak-koreai szénszállítmányok visszaküldésére kötelező utasítását – értesült a Reuters három kínai forrásból.

Kétmillió tonna észak-koreai szén rekedt különböző kínai kikötőkben, ebből 600 ezer tonnát vásárolt volna meg a Dandong Chengtai Trade.

A szén Észak-Korea egyetlen nagy mennyiségben eladható exportcikke, amelynek 40 százalékban Kína volt a felvevőpiaca. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa tavaly november végén elfogadott határozatában szigorúan korlátozta – 60 százalékkal, 7,5 millió tonnára csökkentette – Észak-Korea szénexportjának maximális mennyiségét, valamint megtiltotta az észak-koreai bányákban kitermelt réz, nikkel, ezüst és cink importját. A BT-határozat célja az, hogy jelentősen csökkentse a phenjani rezsim exportbevételeit, amelyeket az atomfegyver-program finanszírozására fordítottak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az észak-koreai szén importjának betiltása miatt Kína az Egyesült Államokból vásárol szenet. Kína februárban 400 ezer tonna kokszot importált Amerikából, és ez a mennyiség márciusban valószínűleg tovább nőtt, mert Ausztráliából a rossz idő miatt akadozott a szállítás. Kína 2014 és 2016 között egyáltalán nem vásárolt az acélgyártáshoz szükséges kokszot az Egyesült Államoktól.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »