Putyin szerint még nincs vége az amerikai „provokációnak”

Oroszország olyan értesülést kapott, amely szerint az Egyesült Államok újabb rakétatámadást tervez Damaszkusztól délre fekvő célpontok ellen, és újabb provokációra készül, amely révén ismét vegyifegyver-támadással vádolhatják meg Bassár el-Aszad szíriai elnököt – jelentette ki kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Putyin, aki olasz hivatali partnerével, Sergio Mattarella olasz államfővel tartott közös sajtótájékoztatót Moszkvában, közölte: Oroszország hivatalosan követelni szándékozik a múlt heti Hán Sejhún-i – állítólagos – vegyifegyver-támadás kivizsgálását az ENSZ szerveitől, és a hágai Nemzetközi Bírósághoz (ICJ) kíván fordulni a támadás ügyében.

Az orosz vezető szerint a felkelők provokációt követtek el és hasonló akciókra készültek az ország több más pontján is, beleértve magát Damaszkuszt is.

Putyin egy nappal a moszkvai orosz-amerikai külügyminiszteri találkozó előtt beszélt erről, amelynek amerikai részvevője, Rex Tillerson kedd délután az orosz fővárosba érkezett. A megbeszélésre árnyékot vet, hogy Donald Trump elnök a szíriai erők állítólagos vegyifegyver-bevetése miatt péntekre virradóra katonai csapást rendelt el egy szíriai repülőtér ellen, amelyen Washington gyanúja szerint ilyen fegyvereket tároltak.

Moszkva – a szíriai kormány katonai szövetségese – a történteket egy szuverén állam ellen mondvacsinált ürüggyel elkövetett agressziónak és a nemzetközi jog megsértésének minősítette.

Putyin kijelentette, hogy a pénteki amerikai támadás az Irak elleni 2003-as (amerikai vezetésű) invázióra emlékeztette, amely nem bizonyított vegyifegyver-készletek ürügyével indult és amely végül az ország széthullását és az Iszlám Állam terrorszervezet felemelkedését eredményezte.

Az orosz elnök úgy vélekedett, hogy az amerikai csapás támogatásával az európai országok, amelyek a választási kampány idején az amerikai Demokrata Pártot támogatták, most a Trump-féle republikánus párti irányvonalhoz próbálnak közeledni.

Kapcsolódó cikkeink:

Tillerson a nap folyamán korábban, a G7-csoport külügyminisztereinek olaszországi találkozóján azt mondta, hogy Oroszországnak választania a nemzetközi közösség és Bassár el-Aszad szíriai elnök között. A Damaszkusszal szemben harcoló fegyveres csoportokat támogató Egyesült Államok külügyminisztere azzal vádolta meg Moszkvát, hogy nem teljesíti kötelezettségét és nem szavatolja a Szíria vegyifegyver-mentesítéséről 2013-ban megkötött megállapodás Damaszkusz általi betartását.

Az orosz külügyminisztérium keddi állásfoglalása szerint a két ország közötti viszony „a legbonyolultabb időszakát éli át”.

  • Friss cikkeink a témában:

Johnson: előbb-utóbb Moszkva is felhagy Aszad támogatásával

A brit külügyminiszter szerint előbb-utóbb Oroszország is felhagy Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének támogatásával.

Boris Johnson a G7-csúcs olaszországi külügyminiszteri értekezletének keddi zárónapján a BBC televíziónak kijelentette: semmiféle módon nem lehetséges, hogy Oroszország hosszú távon kitartson az Aszad-rezsim mellett, és folyamatosan fizesse a polgárháború sújtotta ország újjáépítésének költségeit. Johnson szerint Moszkva is „kiutat akar majd találni” a jelenlegi helyzetből, és a G7-csoport esélyt kínál Oroszországnak a Szíriával kapcsolatos „új hozzáállás” kialakítására.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »