Az elnöki találkozó után azért odaszúrt Trumpnak a kínai média

A kínai elnök Hszi Csin-ping és az amerikai elnök Donald Trump első személyes találkozása barátságos hangulatban telt, elkerülve a politikailag kínos témákat, sőt megegyeztek a kereskedelmi egyensúlyhiány kezelésében is. Röviddel a találkozó vége után azonban a kínai állami média szidni kezdte Trump katonai akcióját Szíriában.

A Trump-Xi találkozón a hangsúlyt leginkább a két nagyhatalom közötti kereskedelmi feszültségek csillapítására fektették, emellett kiemelt téma volt az észak-koreai nukleáris fenyegetettség csökkentése is. A megbeszélést beárnyékolta ugyan az amerikai légicsapás Szíriában, de a szakértők szerint a találkozó mindkét fél számára sikeres volt, és szívélyes hangulatban telt. Fontos lépéseket tettek annak érdekében, hogy rendezzék a kereskedelmi egyenlőtlenségeket, ennek érdekében Kína növelni fogja az Egyesült Államokból történő importot.

Szintén a kínai külkereskedelmi többlet lefaragását célozza az a fejlemény, hogy Kína nagyobb hozzáférést enged majd az Egyesült Államok számára a pénzügyi szektorba történő befektetések terén – jelentette a Financial Times. Ez is része annak a 100 napos tervnek, amit a két ország vezetője közösen meghatározott.

Trump régóta vádolja Kínát azzal, hogy tisztességtelen gazdaságpolitikájukkal több mint 300 milliárd dollárnyi kereskedelmi deficitet okoznak. A kínaiak viszont azzal érvelnek, hogy ők az amerikai fogyasztók számára olcsóbb termékeket biztosítanak, és növelik a beruházások mennyiségét az USA-ban.

Trump Twitteren szólt be Kínának és az USA-t elhagyó cégeknek

Az új pénzügyminiszter lesz Donald Trump ellensúlya

Az, hogy a jövőben lesz-e a két nagyhatalom között kereskedelmi háború, nagyban függ a 100 napos tervvel kapcsolatos tárgyalásoktól.

„Ha nem kapunk kézzelfogható eredményeket az első száz napban, akkor meg kell majd vizsgálnunk, hogy megéri-e folytatni a tervet.” – mondta Wilbur Ross kereskedelmi miniszter.

Magát a találkozót a kínai állami média is sikeresnek könyvelte el, de amint elterjedt a híre az amerikai légicsapásnak Szíriában, megváltozott a hangvétel. A kínai Xinhua hírügynökség kritizálta a lépést, és egy gyenge politikus erőfitogtatásának nyilvánította a támadást, ami csak arra szolgált, hogy elterelje a figyelmet az orosz kapcsolatokról szóló híresztelésekről.

Mivel a kínai kormányzat rendkívül ritkán nyilatkozik a külföldi sajtónak, az állami média kommentárjaiból lehet leginkább következtetni a Kommunista Párt gondolkodásmódjára.

Kínai oldalról egyelőre nem érkezett nyilatkozat a kereskedelmi tervvel kapcsolatban.

Forrás: CNBC

Friss hírek