Privatizációs bevételekből csökkentenék az olasz államadósságot

Az olasz kormány nem változtat a gazdaság idei növekedési előrejelzésén, amikor a jövő héten ismerteti legújabb becslését, ugyanakkor bejelenti a tavaly lelassult privatizációs programjának felgyorsítását.

Enrico Morando olasz gazdasági miniszter azt mondta, hogy a kormány legújabb előrejelzésében marad az idei évre korábban becsült 1 százalékos gazdasági növekedési várakozás. Piaci elemzők egy része javítást várt az üzleti bizalom elmúlt hónapokban tapasztalt folyamatos javulása alapján. Az olasz hazai össztermék (GDP) tavaly 0,9 százalékkal, 2015-ben 0,8 százalékkal nőtt.

A miniszter egy vidéki fórumon arról is beszélt, hogy miután tavaly elhalasztották számos nagyvállalat privatizációját, idén ezt pótolják. Ennek révén csökkenthető lesz az olasz államadósság – tette hozzá a gazdasági miniszter.

Tavaly októberben leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta a korábbi stabilról Olaszország államadós-besorolásának kilátását a Fitch Ratings, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az államháztartási konszolidáció ismétlődő halasztgatása rontja a hitelességet. További részletek

Az olasz államadósság tíz éven át folyamatosan nőtt, és elérte a GDP csaknem 133 százalékát, ami a második legmagasabb az euróövezetben Görögország után. Az olasz gazdasági miniszter szerint, részben a várható privatizációs bevételeknek köszönhetően, 2018-tól csökkenni fog az államadósság.

Enrico Morando azt mondta, hogy idén egyebek között az olajipari Eni, a közüzemi Enel és az állami posta, a Poste Italiane állami részesedésének egy részét adják el.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Albániában vett bankot az OTP

Az OTP Bank 55 millió euróért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát. Az Alpha Bank Albánia jelenleg Albánia nyolcadik legnagyobb bankja közel 5 százalékos eszközarányos piaci részesedéssel, univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív.

Read More »

Síelő Mikulások lepték el Newry lejtőit

Több mint 230 síelő és snowboardozó Télapó siklott vasárnap a Maine állambeli Newry sípályáján, hogy pénzt gyűjtsön jótékony célra. Az évente megrendezett esemény tavaly a járvány miatt elmaradt, de idén a Mikulások ismét visszatértek, hogy elindítsák a síszezont.

Read More »

Leave a Reply