Évi egymilliárd dollárt költ rakétaprojektjére az Amazon vezére

Jeff Bezos, az Amazon.com alapítója szerdán azt mondta, hogy körülbelül egymilliárd dollár értékben ad el évente az elektronikus kereskedelemmel foglalkozó vállalatóriás részvényeiből azért, hogy a Blue Origin névre keresztelt űrprojektjét finanszírozni tudja. A rakétacég célja, hogy 2018-tól kezdődően 11 perces űrtúrákra vigye a fizető utasokat.

A Blue Origin már 2017-re tervezte, hogy próbajáratokat indít a társaság pilótáival és mérnökeivel, ám ez valószínűleg jövő évig nem fog megtörténni. Pilóta nélküli tesztjáratokat azonban 2015 óta indítunk – mondta Bezos újságíróknak szerdán, az évente megrendezett amerikai Nemzeti Űrszimpóziumon, Colorado Springsben.

Az amerikai Nemzeti Űrszimpózium egy, az űrkutatásban jártas vezéralakokat tömörítő, évente megrendezett konferencia, melynek célja a bolygóközi tér jövőjének megvitatása. A „következő űrkorszak program” fellendülést hozhat az iparban.

„Az üzleti modellem most az a Blue Origin szempontjából, hogy minden évben eladok egymilliárd dollárnyi Amazon-részvényt, majd ezt az összeget befektetem a másik vállalatba” – nyilatkozta Bezos, aki az online cég mellett a Washington Post napilap tulajdonosa is egyben.

„Végső soron az a terv az űrprojekttel, hogy egy nyereséges, önfenntartó vállalkozás legyen. A hosszú távú cél pedig az, hogy csökkentsük az űrrepülés költségeit” – tette hozzá.

Ez a horribilis beruházás nem igazán fogja igazán érzékenyen érinteni a milliárdos üzletembert. Jeff Bezos ugyanis az Amazon részvénycsomagjának körülbelül 17 százalékát birtokolja, amelynek értékét a szakértők 73 milliárd dollárra becsülik. Bezosnak egyébként is van mit a tejbe aprítania: teljes vagyonát 78 milliárd dollárra értékelte a Forbes magazin legutóbbi, milliárdosokat felsoroló listája. Ezzel Bill Gates mögött a második a listán.

  • A projektről részletesebben:
A terv szerint egy 11 perces, gyors űrutazás 300 ezer dollárba kerülne majd. A hatszemélyes űrhajóknak az űrhajózás történetében soha nem látott méretű ablakai és hátradönthető bőr ülései lesznek a gravitációs erő elosztására.

Az újrahasznosítható rakéta és a kapszula úgy vannak kialakítva, hogy 62 kilométer magasságba viszik fel az utasokat, akik így pár percre megtapasztalhatják a súlytalanság élményét, valamint láthatják a Föld görbületét és a körülötte lévő űr feketeségét. Bezos a szimpóziumon mutatta be az utaskapszulák prototípusát.

Fotó: Reuters

Fotó: Reuters

Elon Muskhoz hasonlósan – aki a SpaceX alapítója és vezérigazgatója – az Amazon-vezér is úgy gondolja, hogy az újrafelhasználás a legfontosabb az űrutazás költségeinek csökkentése érdekében. „A mérnöki szemlélet egy kicsit más, de nagyon hasonlóan gondolkodunk” – mondta Bezos Muskról.

A SpaceX múlt héten jelentette, hogy újrafelhasznált hordozórakétájának első fokozata sikeresen landolt az Atlanti-óceánon horgonyzó uszályon, miután egy műholdat juttatott az űrbe.

Az űripar történetében most első ízben sikerült a milliárdos üzletember, Elon Musk által alapított vállalatnak újra felhasználnia egy hordozórakéta gyorsító fokozatát egy űrmisszióhoz. Musk ezzel egy újabb, öles lépést tett afelé, hogy sokkal olcsóbbá tegye az effajta űrutazásokat. Azt mondta az interneten élőben közvetített űrmisszió után: tizenöt év kellett ahhoz, hogy cége elérje ezt a sikert, amely – szerinte – „hihetetlen mérföldkő” az űrrepülés történetében, és hatalmas forradalmat fog elindítani az űriparban.

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »