Péntektől szigorúbb a határellenőrzési szabályozás az EU-ban

Péntektől lép érvénybe az új uniós határellenőrzési szabályozás, amely az Európai Unió területére belépő vagy azt elhagyó minden uniós és harmadik országbeli állampolgár rendszerszerű ellenőrzését írja elő.

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának határozata alapján – a Schengeni határellenőrzési kódex célzott reformjával összhangban – az új uniós jogszabály értelmében az unióban szabad mozgási joggal rendelkező polgárok úti okmányait is ellenőrizni kell mind belépéskor, mind kilépéskor.

A dokumentumokat össze kell vetni a Schengeni Információs Rendszerrel (SIS), illetve az Interpol nemzetközi rendőri szervezet ellopott vagy elveszett úti okmányokat tartalmazó adatbázisával (SLTD), hogy a hatóságok meggyőződjenek arról, az illető nem jelent-e biztonsági, közrendvédelmi, vagy közegészségügyi kockázatot az EU-ban.

A beutazáskor és a kiutazáskor elvégzendő szisztematikus ellenőrzésekre vonatkozó kötelezettség elsősorban a tagállamok külső határaira vonatkozik, illetve minden olyan belső határra, ahol a tagállamok még nem állapodtak meg a határellenőrzés megszüntetéséről, kiterjed a vasúti, a légi és a tengeri határokra is.

A határozat leszögezi, a külső határokon végzett ellenőrzések továbbra is a belső határellenőrzések nélküli térség egyik fő biztosítékát képezik, és jelentős mértékben hozzájárulnak az unió és polgárai hosszú távú biztonságának szavatolásához. Az ellenőrzések egyik célja a tagállamok belső biztonságát és közrendjét érintő fenyegetések megelőzése.

A szabad mozgás uniós jogával rendelkező személyek esetében a szabályozás értelmében a határátlépésre jogosító úti okmány érvényességének gyors és egyszerű ellenőrzésén alapuló „minimum-ellenőrzést” kell végezni a tagállamok területére való beutazáskor és az onnan való kiutazáskor egyaránt.

Amennyiben a rendszeres ellenőrzések miatt túl hosszadalmas sorok okoznának fennakadásokat, lehetőség lesz a szúrópróbaszerű, célzott ellenőrzések bevezetésére egy-egy szárazföldi és tengeri határokon a többi tagállam, az uniós bizottság és az érintett nemzeti és uniós hatóságok értesítését követően. A tagállamok számára engedélyezni kell, hogy ne végezzék el a szisztematikus ellenőrzéseket, ha kockázatelemzéssel alá tudják támasztani, hogy az ellenőrzés könnyítése nem okozna biztonsági kockázatot.

A célzott ellenőrzések bevezetése a légi határokat illetően szigorúbb, április 7-től csak korlátozott, átmeneti időszakra alkalmazható. A hat hónapos időszak az adott repülőtér esetében legfeljebb tizennyolc hónappal hosszabbítható meg.

Az elfogadott szöveg szerint a határok esetlegesen könnyített, célzott ellenőrzésének biztosítania kell, hogy az nem jelent kockázatot a belső biztonságra, a közrendre, a nemzetközi kapcsolatokra, valamint a közegészségügyre.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »