Brexit: Juncker a rendezetlen válás miatt aggódik

Az lenne a létező legrosszabb opció, ha megállapodás nélkül szűnne meg az Egyesült Királyság uniós tagsága, ez rendkívül káros lenne minden fél számára – emelte ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament (EP) szerdai strasbourgi plenáris ülésén.

Felszólalásában Juncker az EU-ban maradó huszonhét tagállam egységének fontosságát hangsúlyozta, valamint azon véleményének adott hangot, hogy a feleknek „nyílt és barátságos szellemben” kell egyeztetniük.

A brüsszeli testület vezetője emellett leszögezte, hogy London számára még a legjobb forgatókönyv esetén sem lehetnek annyira kedvezőek az esetleges megállapodás feltételei, mint az uniós tagságéi voltak, illetve arról beszélt, hogy csak azután kezdődhetnek meg a tárgyalások a jövőbeli kapcsolat feltételeiről, miután sikerült megegyezni a távozás kérdéseiről.

A szerda délelőtti ülésen Michel Barnier, az Európai Bizottság által kinevezett Brexit-ügyi főtárgyaló is részt vett, aki elmondta, nem szerepel a forgatókönyvek között, hogy megállapodás nélkül záruljon a kiválási folyamat.

Mint mondta, a sikeres tárgyalásoknak három feltétele van:

  • a huszonhetek egységének megőrzése,
  • a bizonytalanság eloszlatása, amelybe beletartozik a folytonosság és a kölcsönösség,
  • valamint az, hogy a felek a megfelelő sorrendben végezzék el a feladatokat.

Barnier fontosnak nevezte a bizalomépítést és azt, hogy nyugodtan, agresszió nélkül folyjanak a tárgyalások. Hozzátette, az Egyesült Királyságnak a kilépést követően is teljesítenie kell majd a közösséggel szemben fennálló pénzügyi kötelezettségeit, de ez nem egyfajta büntetés, mindössze arról van szó, hogy a szigetországnak „rendeznie kell a számlát”.

Az uniós parlament szerdán szavaz a néppárti, szociáldemokrata, liberális és zöld frakció által beterjesztett határozattervezetről, amely tartalmazza az EP feltételeit a lehetséges egyezményhez.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »