Megindult a marakodás a Londont elhagyó uniós intézményekért

Hivatalosan is versenybe szállt Luxembourg a jelenleg Londonban működő Európai Bankhatóság (EBA) új székhelyéért, a szervezetnek ugyanis költöznie kell majd az Egyesült Királyság uniós kilépésével – jelentette be csütörtökön Xavier Bettel luxemburgi kormányfő, azzal érvelve, hogy a jog szerint országának kell befogadnia az intézményt.

Sajtóhírek szerint a közel 160 embert foglalkoztató szervezetnek biztosan költöznie kell a britek kilépésével, azonban az új székhelyről még nem döntöttek. Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök levelet küldött az uniós vezetőknek, amelyben azon véleményének adott hangot, hogy országát megilleti a jog a szervezet befogadására, miután az európai állam- és kormányfők 1965-ben határozatban rögzítették, hogy hajlandók a pénzügyekkel foglalkozó uniós intézményeket Luxembourgba telepíteni.

Luxembourg mellett szól, hogy már most is fontos pénzügyi központ, több uniós ügynökségnek, például az Európai Beruházási Banknak itt van a székhelye, ráadásul közel is van az Európai Unió fővárosának számító Brüsszelhez – írta levelében Bettel.

A nagyhercegség kormányának szóvivője csütörtökön elmondta, annak idején országa beleegyezésével lett Frankfurtban az Európai Központ Bank, Londonban pedig az Európai Bankhatóság székhelye, de ez kivételes helyzet volt.

„Ezúttal szeretnénk, ha tiszteletben tartanák az 1965-ös döntést, és Luxembourgba kerülne az EBA új központja” – mondta.

A brüsszeli testület illetékes szóvivője később arról számolt be, hogy a huszonhét bennmaradó tagállam mindegyike bejelentkezett már a banki szabályokat megszövegező és koordináló intézmény, illetve a szintén Londonban működő és költözni kényszerülő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) székhelyéért.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Az Európai Bizottság múlt héten azt közölte, az is egy lehetőség, hogy a bankhatóságot Frankfurtba költöztetik, és összevonják az ott működő Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatósággal (EIOPA). A javaslat azonban komoly tiltakozást váltott ki Párizs és több más város részéről, amelyek szintén pályáznak a 2011-ben alapított intézmény új székhelyére.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnöke korábban úgy vélekedett, hogy még a britek távozása előtt dönteni kell az Európai Bankhatóság új székhelyéről, a költözés előkészületei ugyanis várhatóan hosszú időt felemésztenek majd. A döntéshez a tagállami kormányokat tömörítő tanács egyhangú szavazására van szükség, de nincs rá precedens vagy bevett eljárás, hogy miként kell új központot választani egy uniós ügynökségnek. Szakértők szerint politikai megfontolásokat, földrajzi szempontokat és egyebeket is számításba vehetnek a döntés során.

A sajtó jelentései szerint az uniós tagság feladásával veszélybe kerül London globális pénzügyi központként betöltött szerepe, mivel a City-ben megtelepedett cégek elveszíthetik az EU más gazdaságaira is kiterjedő szolgáltatásnyújtási engedélyüket, ha a szigetország nem tarthatja meg maradéktalan hozzáférését az egységes uniós piachoz.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »