Hat év után először ül le tárgyalni a szíriai kormány és az ellenzék

Szíriai ellenzéki csoportok beleegyeztek, hogy részt vesznek a genfi béketárgyalások ezen a héten kezdődő következő fordulóján – erősítette meg kedden Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottjának hivatala.

Most első ízben lesznek együtt jelen a kormány és az ellenzék képviselői a hat éve tartó, mintegy 400 ezer ember halálát okozó polgárháború politikai megoldására hivatott tárgyaláson. A kölcsönös bizalmatlanság légköre miatt korábban mindkét fél külön-külön tárgyalt Staffan de Misturával. A hivatal közleménye szerint a 2017. februári megelőző forduló résztvevőinek mindegyike megerősítette a részvételét.

A tárgyalások a terveknek megfelelően csütörtökön kezdődnek, és várhatóan április 1-ig tartanak. A napirenden egy nemzeti egységkormány felállítása, új alkotmány létrehozása, választások megrendezése és terrorellenes intézkedések szerepelnek.

A küldöttségek között közvetítő de Mistura, aki jelenleg Rijádban tárgyal, a tervek szerint a következő napokban Moszkvába és Ankarába utazik, hogy ott további konzultációkat folytasson.

A megelőző fordulón a küldöttek kétoldalú tárgyalásokat tartottak, amelyeken a következő forduló napirendjét egyeztették.

A szíriai diplomáciai erőfeszítéseket nehezíti, hogy a múlt héten Törökország támogatását élvező lázadó csoportok elálltak az asztanai fegyverszüneti tárgyalásoktól, bírálva Moszkvát, amiért nem bírta rá a damaszkuszi kormányt és szövetségeseit, hogy csatlakozzanak a decemberben nyélbe ütött tűzszünethez – jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség.

Staffan de Mistura ENSZ-diplomata korábban hangsúlyozta: Genfben a terroristák elleni harcnak mindössze az általános stratégiai kérdéseiről fognak egyeztetni, a taktikai részét meghagyják a szíriai fegyvernyugvás fenntartásával foglalkozó asztanai tárgyalásoknak. Januárban és februárban két fordulót tartottak.

Szíriai lázadók kedden Damaszkusz északkeleti részén három nap alatt immár másodszor támadtak a kormányerők ellenőrzése alatt álló területet. A támadások az északkelet-damaszkuszi Dzsobar városnegyed Abasszijin nevű részében folytak, mintegy két kilométerre a régi városfaltól, egy fontos kereszteződésnél. Helyi lakók elmondása szerint tankok jelentek meg a környéken, szokatlan látványként a harcoktól eddig megkímélt belső-damaszkuszi lakónegyedekben.

A lázadók évek óta próbálnak meg betörni Damaszkusz központjába, alkalmanként az al-Kaida terrorszervezettel kapcsolatban álló fegyveresek támogatásával. Az al-Kaidával szövetséges öngyilkos merénylők a konfliktus kezdetétől próbálnak a kormány biztonsági létesítményeire támadni. Eközben a kormányerők a Damaszkusz közelében fekvő Kelet-Gúta térségében kedden is folytatták az offenzívát a lázadók erőssége ellen.

A légitámadások is fokozódtak az Aleppótól nyugatra fekvő, illetve az Idlíb tartományban található, lázadók kezén lévő területek ellen a kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) emigráns szervezet szerint.

Kedd reggel dzsihadista lázadók – a Fajlak ar-Rahmán és az egykori an-Núszra Front fegyveresei – Damaszkusz egyik keleti elővárosában robbantottak pokolgépet, és támadást indítottak az ellenzékiek kezén lévő Dzsobár előváros ellen – közölte a Bassár el-Aszad elnököt támogató Hezbollah libanoni síita szervezet. Dzsobárt a kormányerők 2013 óta ostromolják.

A szíriai állami média szerint a kormányerők légicsapásokkal és tüzérséggel válaszoltak, és visszaverték a támadást. A SANA hivatalos szíriai hírügynökség szerint a fővárosban tüzérségi tűzben tizenöten sebesültek meg.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/dpa/Hszinhua/Reuters/AP

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »