Szigorúbb vízumszabályokról és a falépítésről szól Trump munkanapja

Donald Trump az ABC televíziónak adott interjújában hangsúlyozta: a mexikói határon létesítendő fal építési terveinek kidolgozása azonnal megkezdődik, s maga az építkezés is hónapokon belül megindul.

Donald Trump utalt arra: változatlanul azt akarja, hogy Mexikó száz százalékig kifizesse a fal költségeit – az elnök kifejtette: viszonylag gyorsan megkezdődnek a tárgyalások arról, hogy Mexikó hogyan térítse meg ezeket a költségeket. A választási kampányban Donald Trump többször kijelentette, hogy a falépítést Mexikó finanszírozza majd, most először fogalmazott úgy, hogy Mexikó később téríti meg az építkezés költségeit.

A leghatározottabban kizárta ugyanakkor, hogy a falépítést az amerikai adófizetők pénzéből finanszírozzák.
„Majd kifizetik, ennek meglesz a formája” – fogalmazott, hozzátéve: „amit teszek, az jó az Egyesült Államoknak”.

Mexikóra vonatkozóan pedig úgy nyilatkozott, hogy egy erős mexikói gazdaság az USA-nak is érdeke és továbbra is szeretne produktív kapcsolatot fenntartani az Egyesült Államok déli szomszédjával.
Erre a bejelentésre a mexikói peso erősödésbe kezdett és 1,6%-ot emelkedett a dollárral szemben, ami november 15 óta a legnagyobb napi pozitív elmozdulás.

Trump a tervek szerint rövidesen a belbiztonsági minisztériumba látogat, s várhatóan ott írja alá a fal építéséről szóló elnöki rendeletet egy sor más, a migrációs politikára vonatkozó rendelettel együtt.

Az amerikai sajtóban megjelent információk szerint a várható elnöki rendeletek rögzítik majd, hogy megnövelik a bevándorlási hivatalnokok létszámát, megerősítik a határvédelmi szerveket, átmeneti beutazási tilalmat vezetnek be a menekültek nagy részének befogadására, és Szíriából, valamint a Közel-Kelet hat másik országából bevándorolni szándékozók számára felfüggesztik a vízumkiadást.

Forrás: MTI / Marketwatch

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »