A törökök tovább kampányolnának Németországban

Elképzelhető egy újabb nagygyűlés török miniszterek részvételével Németországban az alkotmánymódosításról tartandó április 16-i népszavazás előtt – közölte vasárnap Ibrahim Kalim, Recep Tayyip Erdogan török elnök szóvivője a CNN-Türk televíziónak adott interjúban.

A szóvivő egyben kijelentette: a német hírszerzés kételkedése Fethullah Gülen hitszónok részvételében a tavalyi puccskísérletben annak bizonyítéka, hogy Berlin az elvetélt államcsíny mögött álló szervezetet támogatja.

A Der Spiegel című német magazin szombaton interjút közölt a BDN külföldi hírszerzés vezetőjével, aki szerint Ankarának nem sikerült bebizonyítani, hogy Fethullah Gülen állt a tavaly júliusi elvetélt puccs mögött. „Törökország erről minden szinten megpróbált meggyőzni bennünket, de eddig nem sikerült neki” – idézte az újság Bruno Kahl szavait.

A német-török viszony egyre feszültebb azóta, hogy több török miniszter németországi kampánygyűlését a német hatóságok biztonsági okokra hivatkozva betiltották.

Kapcsolódó cikkeink:

Kalim szerint Kahl kijelentése bizonyíték arra, hogy Németország az Ankara által csak Gülenista Terrorista Mozgalom (FETO) néven emlegetett Gülen-féle hálózatot támogatja.

Kalin közölte: van lehetőség arra, hogy Erdogan nagygyűlést tartson a németországi törököknek a népszavazás előtt. Ez a lépés azonban csak tovább rontaná a két ország viszonyát – mutatott rá a Reuters.

A török kormány az 1999 óta az Egyesült Államokban száműzetésben élő Fethullah Gülen híveit gyanúsítja a több mint 240 ember halálát okozó júliusi puccskísérlet megszervezésével. Gülen, Erdogan egykori mentora, majd ellenlábasa tagadja a vádakat, és elítélte az államcsíny-kísérletet. A szóvivő szerint a Trump-kormányzat vizsgálja az Egyesült Államokban élő Gülen kiadatását, ami javítaná a két ország közötti kapcsolatokat.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »