Merkel még el sem ment, Trump máris beszólt Németországnak

Egy nappal az Angela Merkel német kancellárral tartott fehér házi, a várakozásokkal ellentétben szívélyesnek minősített csúcstalálkozója után Donald Trump amerikai elnök felrótta Németországnak, hogy „óriási összeggel” tartozik a NATO-nak.

Trump szombati Twitter-üzenetében azt hangoztatta, hogy Németország „óriási összeggel” adós, szavai szerint jóval több pénzt kellene fizetnie az Egyesült Államoknak azért a „nagyszabású és rendkívül drága védelemért”, amelyet Washington nyújt Németországnak.

twitter1 twitter2

Képek: Twitter

A pénteki csúcstalálkozó utáni sajtóértekezleten Trump és Merkel az Egyesült Államok és Németország közös érdekeit hangsúlyozta, a szombati Twitter-üzenetben hangoztatott német tartozásról – legalábbis a nyilvánosság előtt – nem volt szó.

Donald Trump pénteken megerősítette, hogy az új amerikai kormányzat változatlanul támogatja a NATO-t, de megismételte, hogy Washington szükségesnek tartja az összes tagállam növekvő anyagi hozzájárulását az észak-atlanti szervezethez. Ugyanakkor elismerően szólt Angela Merkel, illetve Németország szerepvállalásáról a szövetségben.

A német kancellár pedig kijelentette, hogy Berlin tartja magát a NATO-tagállamok azon közös célkitűzéséhez, amelyet a 2014-ben tartott NATO-csúcsértekezleten fogalmaztak meg, s amelynek értelmében 2024-ig valamennyi tagállam a GDP (hazai össztermék) két százalékát védelmi kiadásokra fordítja. Angela Merkel a német védelmi kiadások növelését ígérte az amerikai elnöknek.

Floridai üdülőjéből küldött szombati Twitter-üzenetében az amerikai elnök ugyanakkor „nagyszerű” találkozóról beszélt. „A hamis híresztelések ellenére nagyszerű találkozónk volt” – fogalmazott Trump.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/Reuters/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »