Egy „rossz bank” jó lenne Európának

Néhány európai szabályozó összeállított egy életképes tervet amely ténylegesen enyhítené a régió pénzügyi bénultságát, melyet a nem teljesítő hitelek nagy száma okoz – bárcsak a politikusok és főleg Németország meghallgatná.

Az Európai Unió vezetői az elmúlt évtizedet leginkább a probléma megvitatásával töltötték, a megoldás valahogy mindig elmaradt. A kérdés alapvetően az, hogy mit tegyenek azzal a nagy halom rossz hitellel, amelyen az EU-s bankok ülnek és ami a legutóbbi felmérések szerint több, mint 1 billió eurót tesz ki. Senki sem tudja, hogy a tényleges veszteség mekkora lesz és ez a bizonytalanság elijeszti a befektetőket, gátolja az új hitelezést és aláaknázza az Európai Központi Bank gazdasági növekedéssel kapcsolatos erőfeszítéseit.

Az Európai Bankfelügyeleti Hatóság egy csoportja – az Európai Központi Bank és az Európai Stabilitási Mechanizmus munkatársainak támogatásával – egy olyan javaslattal állt elő, ami megoldhatja a régió hitelezési gondjait: létre kellene hozni egy nyilvánosan finanszírozott pán-európai „rossz bankot”. A bank célja az lenne, hogy eloszlassa a bizonytalanságot az ingatlanok és egyéb eszközök valós értékének meghatározásával és magánbefektetők segítségével felvásárolja azok nagy részét.

A tervnek számos előnye lenne. Az, hogy a bankoknak fel kellene ismerniük a veszteségeik konkrét mértékét, elindíthat egy átalakítási folyamatot Európa túlzsúfolt bankszektorában, így a rossz mérleggel rendelkező bankoknak tőkét kellene emelniük vagy be kellene zárniuk. A terv így elhárítaná a villámeladásokat az  illikvid piacokon és korlátozná az egész rendszerre kiterjedő veszteségeket, így a teljes folyamat kevésbé lenne fájdalmas. A rossz bankok jó esetben akár profitot is termelhetnek annak a kormánynak, amely finanszírozta a tőkéjét.

Sajnos a legnagyobb EU tagállam, Németország nem támogatja a tervet, mivel úgy érzi, hogy a hozzájárulása más európai bankok megmentését szolgálná. Viszont a tervnek pont ez lenne a lényege, hogy lehetővé tenné a kockázatmegosztást a különböző országok között, ami fontos lépés lenne egy életképes közös banki unió és a fenntartható euró érdekében.

Németország hajthatatlansága viszont téves. Az ország tisztségviselői joggal szkeptikusak azügyben, hogy az új európai pénzügyi felügyeleti rendszer elég kemény és határozott lesz-e ahhoz, hogy véghez vigye a szükséges átszervezéseket és szükség esetén bezárasson egyes bankokat, ugyanakkor az európai rossz bank felállításának ellenzésével éppen ettől a lehetőségtől fosztják meg a felügyeleti rendszert.

Az igaz, hogy sok múlik a végrehajtáson. A terv például nem késleltethetné Olaszország erőfeszítéseit, hogy rendbetegye bankrendszerét és meg kell követelnie a bankoktól, hogy tőkét emeljenek a rendszer stabilitásának érdekében. Ha viszont ez a cél, akkor Németországnak adnia kellene egy esélyt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »