Lázadó csoportot szervez a dél-szudáni tábornok

Elégedetlen volt Thomas Cirillo Swaka a dél-szudáni vezetéssel, ezért a múlt hónapban lemondott tábornoki rangjáról, és kilépett a hadseregből. Hétfőn bejelentette, hogy egy új kormányellenes lázadó csoportot szervez és megesküdött, hogy megbuktatja a jelenlegi elnököt, Salva Kiirt.

Swaka azután mondott le, hogy megvádolta Kiirt az ország katonaságának „törzsi hadsereggé” alakításával. Állítása szerint sok katonát, rendőrt és több más biztonsági ágazat embereit célzottan a Dinka törzsből válogatták ki, akik köztudottan az elnök követői. Swaka mellett másik két katonai vezető lépett ki februárban a katonaság kötelékéből. A tábornokhoz hasonlóan ők is többek között, nepotizmussal, korrupcióval és visszaélésekkel, vádolják a kormányzatot, de a törzsi konfliktusok egyik okozójának is tartják az elnököt.

A hétfőn kiadott nyilatkozatában Swaka azt ígéri, hogy az új lázadó csoport: The National Salvation Front (NFS) meg van győződve arról, hogy helyreállítják az országban a rendet, és ismét a józan ész fog uralkodni. Kiirnek mennie kell. „Az NFS harcolni fog azért, hogy felszámolja azokat a problémákat, amik eltorzítják Dél-Szudán képét.”

Az olajtermelő ország Afrika legfiatalabb nemzete. Az első háború 2013-ban tört ki, az akkor még csak két éves Dél-Szudánban. A fegyveres konfliktus kirobbanását Kiir és helyettese, Riek Machar politikai harca okozta. Az ellentétet fokozta, hogy nem csak politikai riválisok voltak, de két ellenséges törzshöz is tartoztak. Két évig tartó küzdelem után 2015-ben békét kötöttek, ennek ellenére a mélyen gyökerező problémák nem oldódtak meg, aminek következtében júliusban újra fellángoltak a harcok.

A Cirillo Swaka által életre hívott lázadó csoport új forrása lesz az instabilitásnak egy olyan országban, ahol az egyre terjedő erőszak becslések szerint 3 millió emberéletet követelt magának, tönkretette a mezőgazdasági szektort, és megfojtja az átfogó gazdaságot. Emellett az éhínség által sújtott területek is egyre csak szaporodnak az ország különböző részein.

Dél-Szudán katonai szóvivője Lul Ruai Koang azt nyilatkozta, nincs közvetlen kommentje a lázadó csoport alakulásához, és több időre van szüksége, hogy elolvassa Swaka közleményét.

Még több Európán kívüli hír itt.

Forrás: Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »