Többeket élesen bírált az ENSZ emberi jogi főbiztosa

Többek között az Egyesült Államokban, Törökországban és Oroszországban hozott intézkedéseket emelt ki s bírált szerdán elmondott éves beszámolójában az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerdán Genfben, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában.

Az éves beszámolóban, melynek szövege az interneten is megjelent, Zeid Raad al-Husszein azt hangoztatta, hogy nagyobb kiállásra van szükség a diszkrimináció megugrásával, az antiszemitizmussal és a vallási és etnikai kisebbségek elleni erőszakkal szemben.

Az Egyesült Államokról

Husszein szerint az Egyesült Államokban tömegével kerülhetnek fogva tartásba emberek, köztük gyerekek is Donald Trump amerikai elnök bevándorlási politikája miatt, a tömeges kitoloncolások pedig ellentétesek lehetnek a nemzetközi joggal.

„Káros és idegengyűlölő visszaéléseknek ad táptalajt egész közösségek, mint a mexikóiak vagy a muszlimok becsmérlése, valamint az olyan hamis állítások, hogy a migránsok az amerikai állampolgároknál több bűncselekményt követnek” – szögezte le.

A jordániai illetékességű ENSZ-tisztségviselő aggasztónak nevezte, hogy Donald Trump hat, muszlim többségű országból ismét megtiltotta a beutazást az Egyesült Államokba, s arra az álláspontra helyezkedett, hogy megnőtt azoknak a száma, akiket azonnali kiutasítás fenyeget, tekintet nélkül arra, hogy mennyi ideje élnek az országban, és milyen családi szálak kötik őket az Egyesült Államokhoz.

Az eredeti, januárban alkotott rendelet hét – muzulmán többségű – ország állampolgárainak tiltotta meg a beutazást a terrorizmus veszélyére hivatkozva. A listán szereplő országok Irak, Szíria, Irán, Szudán, Líbia, Szomália és Jemen voltak, amerikai bíróságok azonban meggátolták a rendelet végrehajtását.

A kiutasítások felgyorsítása a főbiztos szerint tömeges deportálásokhoz vezethet, és ha a jogbiztonság nem érvényesül, megsérül az egyedi elbírálás elve, akkor jogellenesen toloncolhatnak ki embereket olyan helyre, ahol nincsenek biztonságban.

Kapcsolódó cikkeink:

„Különösen nyugtalanít az, hogy ezek az intézkedések milyen hatással lehetnek a gyerekekre, akiknek fogva tartással vagy családjuk szétszakításával kell szembenézniük” – húzta alá Zeid Raad al-Husszein.

Emellett kijelentette és elítélte, hogy az amerikai elnök újságírókat és bírókat próbál megfenyegetni vagy lejáratni.

Törökországról

A főbiztos bírálta Törökországot is. Elismerte ugyan, hogy a török hatóságok több szempontból is súlyos kihívásokkal néznek szembe, terrortámadások sora érte a közelmúltban az országot, de hozzátette, aggasztja, hogy „a rendkívüli állapot révén hozott intézkedések látszólag nem a terrorizmust, hanem a kormány bírálóit veszik célba”. Szerinte tízezrek, köztük demokratikusan választott képviselők elbocsátása, felfüggesztése, őrizetbe vétele, letartóztatása és perbe fogása súlyos aggályokat vet fel a jogbiztonsággal kapcsolatban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

„Az áprilisi alkotmánymódosító népszavazás hitelessége miatt létfontosságú, hogy érvényre juthasson a megfélemlítéstől mentes, nyílt vita” – húzta alá.

Zeid Raad al-Husszein szerint Törökország délkeleti részén „mélyen felkavaró” az emberi jogok helyzete, százával halnak meg emberek, ami arra utal, hogy az állami erőszakszervezetek aránytalanul torolnak meg erőszakos támadásokat.

Oroszországról

Oroszországgal kapcsolatban a főbiztos a szélsőséges tevékenységek elleni új törvényt emelte ki, mert szerinte aggodalomra ad okot, hogy a törvény homályosan fogalmaz a szélsőséges tevékenységek meghatározásánál, így önkényesen alkalmazható a véleménynyilvánítási szabadság, a vallásszabadság és a politikai ellenzék korlátozására.

Emellett bírálta, hogy az orosz törvényhozás kivette a bűncselekmények közül a családon belüli erőszakot. Ismét sürgette annak a törvénynek a visszavonását is, amely előírja, hogy a külföldi támogatásban részesülő civil szervezetek külföldi ügynökként nyilvántartásba vetessék magukat.

2017 fordulópont lehet

Beszámolója végén Zeid Raad al-Husszein arra mutat rá, hogy 2017 fordulópont lehet, mert előfordulhat, hogy újabb borzalmas terrortámadások további szigorú, az emberi jogok potenciális sérelmével járó biztonsági intézkedésekhez vezetnek, és a populisták learatják a mesterségesen felszított félelem és kiábrándultság hasznát.

A főbiztos szerint ugyanakkor ha elég ember döbben rá, hogy mi forog kockán, akkor meg lehet állítani azokat az erőket, melyek a jogokon alapuló egész rendszert támadják, és szétszakíthatják a létező nemzetközi és regionális intézményeket.

Forrás: MTI

Friss hírek