A kurd-arab erők elkerülnék az összecsapást Törökországgal

A Szíriában az Egyesült Államok szövetségeseként a szélsőségesek ellen harcoló vegyes kurd-arab erők bejelentették csütörtökön, hogy hajlandóak falvakat átengedni a kormánynak, hogy elkerüljék az összecsapást Törökországgal.

Az észak-szíriai Manbídzs város környékéről van szó. A településeket a határőrség vehetné át a következő napokban. A várost Törökország az ellenőrzése alá akarja vonni, és támadással fenyegette meg a kurd-arab erőket, ha nem vonulnak ki onnan. A távozásról orosz közvetítéssel született megállapodás. A hírt Manbídzs katonai tanácsa jelentette be.

Ez lenne az első alkalom, hogy az amerikaiak szövetségesei beleegyeznek a visszavonulásba az Aszad-rendszertől elfoglalt területről.

A közlemény szerint a cél egyfajta elválasztó övezet létrehozása Manbídzstól nyugatra a török erők és a kurdok között. Törökország azt követeli, hogy a kurdok vonuljanak vissza a Manbídzstól keletre folyó Eufrátesz mögé, amit azonban ők nem akarnak, de az összecsapást sem szívesen kockáztatnák meg a török hadsereggel vagy helyi fegyveres szövetségeseivel.

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden közölte, hogy észak-szíriai Báb város felszabadítása után a török hadművelet következő állomása a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia ellenőrzése alatt álló Manbídzs lesz, és a fenyegetést csütörtökön Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter is megismételte. Törökország a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciát terrorista szervezetnek tartja.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI/Reuters/AFP/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »