Ayrault alig burkolt célozgatásokkal bírálta Trumpot

Harcolni kell a demokráciát fenyegető populizmussal és idegenellenességgel szemben – mondta Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter Sydneyben csütörtökön Donald Trump amerikai elnöknek címzett burkolt bírálatában.

„Nagy hibát követnénk el közösen, ha engednénk a szélsőségesség nyomásának, és megfeledkeznénk a második világháború tanulságairól” – folytatta.

„A rendszer esküdt ellenségének szerepében tetszelgők valójában a demokratikus intézményeket támadják” – hívta fel a figyelmet a francia diplomácia vezetője egy ausztrál kutatóintézetben mondott beszédében.

„A falépítést és határlezárást ígérők gyakorlatilag semmiféle megoldást nem kínálnak nemzeteink biztonságára, sőt veszélybe sodorják jólétüket” – vélekedett.

  • A célozgatás egyértelműen Trumpnak szólt
Trump választási kampányában azt ígérte, hogy falat épít az Egyesült Államok déli határán, és annak költségeit Mexikóval fizetteti meg.

Később, már elnökként, bevándorlási tilalommal sújtott hét, többségében muszlim lakosságú országot, valamint szigorított az illegális bevándorlásra vonatkozó irányelveken, így potenciálisan kitoloncolhatóvá vált mindenki, aki törvénytelenül tartózkodik az Egyesült Államokban. A januárban kiadott dekrétum több rendelkezését azóta már felfüggesztették szövetségi bíróságok.

Az amerikai elnök kedden a kongresszus előtt tartott beszédében kijelentette: az Egyesült Államoknak érdemalapú bevándorlási politikát kellene alkalmaznia, és nagyobb határozottsággal kellene fellépnie az illegális bevándorlókkal szemben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek