Irán az oroszokkal gyárt nukleáris fűtőanyagot

Nukleáris fűtőanyag közös gyártásáról állapodott meg Oroszország és Irán – közölte szombaton az Iráni Atomenergia Szervezet.

Ali Akbár Szálehi, az ország atomprogramjának vezetője az ISNA félhivatalos iráni hírügynökségnek nyilatkozva felidézte, hogy az erről szóló előzetes megállapodást a felek már 2015-ben megkötötték Irán és nagyhatalmak nukleáris tárgyalásai idején.

„Szükségünk van Oroszország közreműködésére ezen a téren” – mondta Szalehi, hozzátéve, hogy Moszkvával kidolgozták a közös fűtőanyaggyártás beindításának tervét, amely két év alatt valósítható meg.

  • Kazahsztántól uránt vesznek
Szálehi egy Teherán és Asztana által aláírt szerződést is bejelentett: 950 tonna „sárga pogácsának” nevezett uránkoncentrátumot vesz Kazahsztántól, ugyancsak az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával és Németországgal 2015 júliusában aláírt egyezmény részeként, annak keretein belül.

„A megállapodásba foglaltak várhatóan három éven belül teljesülnek” – mondta. Szavai szerint 650 tonna „sárga pogácsát” két éven belül két részletben kap meg Teherán, a maradék 300 tonnát pedig a harmadik évben.

A 2015 júliusában Iránnal aláírt egyezmény célja annak szavatolása volt, hogy az iráni nukleáris program kizárólag békés célokat szolgáljon, cserébe a nemzetközi közösség vállalta a perzsa állam elleni szankciók fokozatos feloldását.

  • Irán furcsán értelmezi az atomalkut
Irán az egyezmény ellenére továbbra is bőszen tesztelgeti a rakétáit, mondván az általuk gyártott ballisztikus rakétákat soha nem használnák más országok megtámadására, a velük végrehajtott kísérletekre pedig nem vonatkozik a 2015-ben tető alá hozott atomalku, mivel ezek nem képesek atomtöltet hordozására.

Donald Trump amerikai elnök múlt havi hivatalba lépése óta ígéretet tett arra, hogy keményen fog fellépni Iránnal szemben, valamint a január 29-ei rakétateszt után figyelmeztette az országot, hogy a tűzzel játszik, ha folytatja viselkedését. Bővebben

Az atomalku értelmében Iránnak 2015 végén Oroszországba kellett exportálnia magasan dúsított – atomfegyver gyártására alkalmas – uránkészletének szinte egészét. Ezt követően a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felügyeletével természetes uránt importálhatott. Ez utóbbiból alacsony dúsítottságú uránt állíthat elő, amely energiatermelésre és orvosi kutatásokra alkalmas.

Teherán azt is vállalta, hogy tíz éven belül a jelenlegi 19 ezerről nagyjából 5 ezerre csökkenti urándúsító centrifugái számát.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Hszinhua/Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »