Erdoganék elkezdtek kampányolni az elnöki rendszer mellett

Hivatalosan is megkezdte az elnöki rendszer bevezetése melletti kampányát a török kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) szombaton a fővárosi Ankara Arénában. Az alkotmánymódosításról döntő népszavazást 50 nap múlva, április 16-án tartják Törökországban.

A rendezvény a tavaly július 15-i katonai puccskísérlet éjszakáján készült felvételek vetítésével indult, amelyeket a jelenlévők kifütyültek. Binali Yildirim török kormányfő felszólalásában úgy fogalmazott: a megújulás nehéz, de azok, akik erre hivatkozva megfutamodnak előle, eltűnnek a történelem színpadáról. Ne feledjük, a gyávák soha nem állítanak győzelmi oszlopot – hangoztatta.

Erőteljes propaganda

A csarnokban az alkotmánymódosítás melletti igen szavazatokra buzdító poszterek hangsúlyosabb szerepet kaptak az AKP-jelképektől. Kiemelt hely jutott még a Török Köztársaság egykori alapítójának, Mustafa Kemal Atatürknek, valamint Recep Tayyip Erdogan török elnök és Yildirim nagyméretű plakátjainak. Az eseményen az alaptörvény-változást az ellenzéki pártok közül egyedüliként támogató nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) korábbi vezetőjének, Alparslan Türkesnek a fényképe is megjelent. A pártszimpatizánsok kezében csak török zászlók voltak.

A szervezők a rendezvénynek az “Igen” nevet adták, s a helyi Wi-Fi hálózat jelszava is “döntésünk igen” volt.

A sportarénához vezető utakat már péntek este munkagépekkel zárták le a forgalom elől, és pártzászlókkal, léggömbökkel díszítették fel.

Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint az esemény idején 6500 rendőr védte a résztvevők biztonságát. Az érkezőket megmotozták, táskáikat átvizsgálták. A levegőben helikopterek köröztek, a környéket lovas és kutyás járőrök ellenőrizték.

“Az elnöki rendszer szükséges”

Az elnöki rendszer bevezetéséről szóló alkotmánymódosítás kiszélesítené a mindenkori államfő jogkörét, aki a végrehajtó hatalom feje lenne.

A kormánypárt azzal érvel, hogy az elnöki rendszer bevezetése az ország stabilitása érdekében szükséges, míg az ellenzék attól tart, hogy az Erdogan egyszemélyes uralmához vezetne. Ő jelölheti ki és függesztheti fel hivatalukból a minisztereket, illetve egy vagy több alelnököt állíthat maga mellé. A változtatással megszűnik a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrejött miniszterelnöki intézmény.

  • Az elnöki rendszer mibenlétéről itt olvashatnak bővebben:

Az alaptörvény változásával 550-ről 600 fősre bővítik a parlamentet, és a választhatóság alsó korhatárát 25 évről 18 évre szállítják le. A parlamenti választásokat a jelenlegi 4 helyett 5 évente tartják, ráadásul az elnökválasztással egy napon. Az államfőt a nép közvetlenül választja, legfeljebb kétszer 5 évre. Bár akkor, ha a második ciklus ideje alatt előrehozott választásokat tartanának, az államfő harmadszor is megválasztható lenne.

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »