Fontos napja lesz ma Matteo Renzinek

Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök és az általa vezetett balközép Demokrata Párt (PD) sorsa dől el vasárnap a párt országos gyűlésén, amelyen a következő főtitkár megválasztásának időpontjáról határoznak – akár pártszakadáshoz is vezethet a Matteo Renzi és a párt vele szemben álló baloldali szárnya közötti vita.

A PD baloldali szárnyának tagjai, akik Matteo Renzi lemondását sürgetik, szombaton egy római színházban tartott találkozójukon fogalmazták meg követeléseiket. Új pártprogram meghirdetését és őszi pártkongresszust akarnak, valamint a Paolo Gentiloni miniszterelnök vezette PD-kormány munkájának folytatását 2018-ig, ellenkező esetben elkerülhetetlennek tartják a pártszakadást – hangsúlyozták, hogy a PD nem Matteo Renzi személyes pártja.

A Renzi-ellenes csoportot a PD baloldali politikusai, Pier Luigi Bersani volt főtitkár és Massimo D’Alema volt kormányfő vezetik, akik a decemberi népszavazáson megbukott Matteo Renzi távozását követelik a PD főtitkári székéből, ami tulajdonképpen Renzi politikai eltávolításával egyenlő. Elemzők szerint pártszakadás esetén ez a baloldali csoportosulás választásokon a szavazatok 6,5 százalékát éri.

Eredetileg a PD új főtitkárát megválasztó pártkongresszust novemberre tűzték ki, de Matteo Renzi egy héttel ezelőtt bejelentette, hogy idő előtt lemond főtitkári tisztségéről, és egyben ismét indul a párt vezető posztjáért. Matteo Renzi nem titkolt szándéka a tisztújító kongresszus mielőbbi összehívása, ami reményei szerint megerősíti őt a párt élén, hogy így előrehozott választásokon a PD miniszterelnök-jelöltjeként is indulhasson.

A Corriere della Sera című napilap szerint Matteo Renzi már tavasszal-nyáron meg akarja tartani a PD-kongresszust, hogy akár már szeptember végén előrehozott parlamenti választások legyenek Olaszországban.

Matteo Renzi személyes politikai tervei azonban a PD belső ellenzékébe ütköznek. Vasárnap dől el, hogy a PD harcaira sikerül-e megoldást találni vagy valóban elkerülhetetlen a pártszakadás, amivel a balközép parlamenti többség és így a Gentiloni-kormány sorsa is függőbe kerül. A balközép La Repubblica című újság szerint a pártszakadás már be is következett, a vasárnapi gyűlés csak ezt fogja megerősíteni, így azonban a PD gyengül meg. A PD-tagjai vasárnap reggel óta a pártszakadás ellen tüntetnek a gyűlés helyszínén.

Matteo Renzi 2013 decembere óta vezeti a PD-t. A párt Pierluigi Bersani főtitkárral a 2013-as parlamenti választásokon több mint 25 százalékot szerzett, a 2014-es európai parlamenti választásokon pedig – akkor már Renzivel főtitkárként – több mint negyven százalékot.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »