Obama örökségéből készülhet az új amerikai deportálási terv

Az Associated Press multinacionális nonprofit hírügynökség szert tett egy 11 oldalas feljegyzésre, amely az Egyesült Államokban sosem látott militarizálás előkészítését vázolja fel.

Amennyiben a tervezetet megvalósítanák, a Nemzeti Gárda tagjai közül 100.000 fő kerülhetne átcsoportosításra abból a célból, hogy felkutassák és kiutasítsák a dokumentumok nélküli bevándorlókat. A feljegyzésben az is szerepel, hogy a Nemzeti Gárda csapatainak tényleges bevetéséről a 11 állam kormányzója döntene.

A jegyzetben – amelyet John Kelly belbiztonsági miniszter írt – négy olyan államot emleget, amely határos Mexikóval – Texas, Új Mexikó, Arizóna és Kalifornia – de kiterjed további hét határos államra: Louisiana, Arkansas, Oklahoma, Colorado, Utah, Nevada és Oregon.

Bár a Fehér Ház a sajtócikk megjelenése után azonnal cáfolta, hogy ilyen rendelet készülne, a John Kelly által jegyzett memo arra mégis jól rávilágít, hogy milyen vonalon gondolkodnak jelenleg az amerikai vezetésben és mennyire nagy a nyomás az illegális migráció visszaszorításának ügyében.

Múlt hónapban az amerikai elnök két olyan rendeletet is aláírt, amely a Mexikóval közös déli határt érinti. Az első a fal megépítése volt, annak ellenére, hogy van már egy több mint 1200 kilométeres fal. A második intézkedés keretében növelte a azon határőrök és bevándorlási hatósági tisztviselők számát akik razziákkal és deportálásokkal foglalkoznak.

Sean Spicer Fehér Ház szóvivő Twitteren cáfolta a jelentést és 100%-ban hamisnak nevezte, azt viszont nem tagadta, hogy a téma felmerült az adminisztráción belül. Spicer szerint az említett tervezet nem egy hivatalos dokumentum. A Belbiztonsági Minisztérium is határozottan cáfolt és kijelentette, hogy a nem kívánják mozgósítani a Nemzeti Gárdát.

Donald Trump a kampánya során keményen bírálta a mexikói bevándorlókat, júniusban erőszaktevőknek és drogdílereknek nevezte őket és megesküdött, hogy egy a déli határra egy falat épít.

A Trump adminisztráció első hónapjában a bevándorlási hivatalok megkezdték az első nagyszabású tisztogatást, razziákra került sor a múlt héten New Yorkban, Los Angelesben, Észak-Karolinában, Atlantában és Chicagoban. A tisztviselők megerősítették, hogy például a Los Angeles környékén őrizetbe vettek több mint egyharmadát Mexikóba deportálják.

A texasi demokrata képviselő, Joaquin Castro egy riporterekkel tartott konferenciabeszélgetés keretében elítélte a tervezetet és zavarónak tartja. „Remélem, hogy nem igaz, de általában a vitás kérdéseknél öt különböző választ kapsz, attól függően, hogy éppen kitől kérdezel az adminisztráción belül. Így elég nehéz tudni, hogy Sean Spicer tagadása mikor alapul csak politikán.

A deportálással fenyegetett bevándorlóknak joguk van egy tisztességes eljáráshoz. Mivel minden esetben a teljes kiutasítási procedúrát alkalmazni kell, a tömeges deportálás növelné a bebörtönzöttek számát is. Trump intézkedésének eredményeként a napi körülbelül 45.000 bevándorló őrizetbe vétele felemelkedhet akár három millióra.

Christian Ramirez, a Déli Határ Közösségi Koalíció ügyvezetője és az Alliance San Diego emberi jogi igazgató aggodalmát fejezte ki a tervezetből eredő pánikkal kapcsolatban, amelyet Donald Trump váltott ki az Egyesült Államok és Mexikó határán élő bevándorló közösségekben. „Mindenféle beszéd katonai bevetésről nemcsak a határmentén élők számára jelent fenyegetést, hanem a saját demokráciánkra is” – mondta a The Independentnek.

Donald Trump intézkedéseit a korábbi adminisztrációk által megerősített infrastruktúra teszi lehetővé. Az Obama adminisztrációt hevesen kritizálták emberjogi képviselők az amerikai bevándorlás szigorítása miatt, többek között azért, hogy 2009 és 2015 között körülbelül 2,5 millió deportálás történt.

„Azt hiszem, hogy világos, hogy Donald Trump elnök egy masszív deportáló gépet örökölt és nem mellesleg az ország legnagyobb bűnüldözői szervét irányítja. Ellentétben viszont a korábbi adminisztrációkkal, a Trump adminisztráció nagyon sok gyűlöletbeszédet és hiperbolikus retorikát használt, amikor a határ menti bevándorlókra és menekültekre hivatkozott – és a nyelvhasználat hatással van a közösségekre” – mondta Ramirez.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: The Independent / Kitekintő

 

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »