Boris Johnson: Nagy-Britannia a Brexit révén felszabadul

John McCain amerikai szenátor, Boris Johnson brit külügyminiszter és Petro Porosenko ukrán elnök is részt vett a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia pódiumbeszélgetésén, amelyen a Nyugat jövőjéről volt szó.

Az amerikai elnök legfőbb párton belüli kritikusaként számon tartott republikánus politikus hangsúlyozta: Michael Flynn nemzetbiztonsági főtanácsadó távozása azt jelzi, hogy sok erőfeszítést kell tennie még az új washingtoni kormánynak, hogy belejöjjön a munkába, de James Mattis védelmi miniszter és John Kelly belbiztonsági miniszter jelenléte bizakodásra ad okot. Ők ketten ébren tartják a reményt, hogy az Egyesült Államok a következő években is a nemzetközi közösség felelősségteljes, vezető szerepet vállaló tagja lesz.

A nyugati nemzetek továbbra is elég erősek ahhoz, hogy megvédjék értékeiket és az értékeikre alapozott világrendet, de “az már nem egészen egyértelmű, hogy meg is van-e az akaratuk ehhez” – mondta John McCain, hozzátéve, hogy a Nyugatnak szembe kell néznie hibáival, de nem szabad önmarcangolásba temetkeznie, és nem szabad hagynia, hogy megbénítsa a félelem.

Az amerikaiak és az európaiak nem fordíthatnak egymásnak hátat, együtt kell harcolniuk a Nyugat bukására törő erőkkel – hangsúlyozta John McCain.

Boris Johnson brit külügyminiszter azt mondta, hogy Donald Trump új stílust hozott a politikába, és egyáltalán nem biztos, hogy sikertelen lesz. Mint mondta, további heves viták bontakozhatnak ki az új amerikai elnök tevékenysége körül, de meg kell adni az esélyt tervei megvalósítására. Hozzátette, hogy az ukrán válság és a szíriai polgárháború a Nyugat határozatlansága és a “kőkemény válasz” elmaradása miatt mélyült el, és ilyesmi nem fordult volna elő, ha Donald Trump lett volna a washingtoni kormány vezetője.

A brit uniós tagság megszüntetésének egyik legfőbb harcosaként számon tartott konzervatív politikus felvetette: “mi szükségünk van az EU-ra, ha ott a NATO is?”

Rámutatott, hogy az észak-atlanti szövetséget megalakító washingtoni szerződés szerint a tagállamoknak törekedniük kell az egymás közötti gazdasági kapcsolatok és a kereskedelem bővítésére. Ezzel összefüggésben kiemelte, hogy Nagy-Britannia a Brexit révén felszabadul, saját belátása szerint köthet szabadkereskedelmi megállapodásokat partnereivel. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy hazája csak az EU-ból távozik, de Európában marad és nem fordul el a kontinensen élő partnereitől.

Szavai így is tiltakozást váltottak ki, az Európai Parlament egy képviselője a közönség soraiból visszautasította kijelentését, hangoztatva, hogy az EU nem valamiféle megszálló hatalom, amely rabságban tartja tagjait. Boris Johnson jelezte, hogy nem győzte meg a felszólaló, ezért a Brexitet továbbra is a szabadság visszaszerzéseként értelmezi.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Petro Porosenko ukrán elnök a beszélgetésen kiemelte, hogy Ukrajnát és Oroszországot nem csupán ideológiai kérdések választják el egymástól. Úgy tűnik, a két nép “két különböző univerzumban él”, hiszen az oroszoknak a Szovjetunió bukása, a nagyság elvesztése az alapélményük, az ukránoknak pedig az EU felemelkedése és megerősödése.

Az ukránok a Nyugat és az EU eszméinek “legoptimistább képviselői, akik tudják, hogy az ő oldalukon van az igazság és győzni fognak” – jelentette ki Porosenko. Ennek az elkötelezettségnek az erejét mutatja, hogy az utóbbi két és fél évben több mélyreható és igen fájdalmas reformot hajtottak végre, mint a megelőző 25 évben, a lakosság nagy többsége mégis kitart a nyugati, EU-párti politikai irányvonal mellett.

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: megpihen a DAX a kétnapos rali után

Vegyes hangulatban kezdték a napot az európai indexek, a befektetők a meglévő oltások hatásosságát mérlegelik az új vírusvariánsra vonatkozóan. A BioNTech mely a Pfizerrel együtt gyárt vakcinákat, 6%-ot esett, miután egy tanulmány szerint az Omicron részlegesen ki tudja kerülni a kétdózisos vakcina nyújtotta védelmet. 

Read More »

Csökken az Omicron miatti aggodalom, 15.600 pont felett a DAX

Magasabban kezdték a napot az európai indexek, köszönhetően a kínai monetáris feltételek lazításának és annak, hogy az Omicron vélhetően mégsem lesz olyan negatív hatással a gazdasági fellendülésre, mint azt előzetesen gondolták. Másrészről viszont ez egyben azt is jelenti, hogy a jegybankok tartják magukat ahhoz, hogy elkezdik visszavonni a piaci ösztönző eszközöket.

Read More »

Leave a Reply