A Brexit után nem lesz, aki visszafogja a brit légszennyezést

Az Európai Bizottság egy utolsó figyelmeztetést adott ki Nagy-Britannia felé a légszennyezési normák megsértéséért – a légszennyezettség 16 körzetben haladja meg folyamatosan a határértékeket, többek között London, Birmingham, Leeds és Glasgow városokban.

Ha a brit kormányzat a következő két hónapon belül nem hoz kézzelfogható lépéseket a nitrogén-dioxid szintek csökkentése érdekében, több millió fontos bírsággal vagy az Európai Bíróság által lefolytatott eljárással lesz kénytelen szembesülni.

A nitrogén-dioxid belélegzése, ami főleg a dízelmotorok és erőművek működtetése során keletkezik, tüdőkárosodást és néhány esetben korai halált okozhat. Az Európai Bizottság szerint a nitrogén-dioxid szennyezés komoly egészségügyi probléma, mely eddig 400.000 ember korai halálát okozta az unióban. Csak 2013-ban 70.000 körüli haláleset volt köthető a tartósan magas légszennyezettségi szintekhez, azaz nagyságrendileg háromszor annyi, mint a közúti balaesetekhez.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A határértékek túllépésével nincs egyedül Nagy-Britannia, hiszen Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország is kapott figyelmeztetést az EB-től, ugyanakkor brit környezetvédők arra figyelmeztetnek, hogy a Brexit után nem lesz, aki féken tartsa a brit szennyezést.

“A légszennyezettség felelős több tízezer ember korai haláláért és árthat egy egész generációnyi gyermek egészségének. A jelenlegi kormányzati intézkedések már későn érkeztek.” – mondta Jenny Bates, aki a Friends Of The Earth nevű környezetvédő csoport tagja.

A kormányszóvivó szerint 2011 óta 2 milliárd fontot költöttek a levegő minőségének javítására, főleg az ultra-alacsony emissziójú tömegközlekedési járművekre és a “tiszta levegőjű zóna” programokra. Ezen felül ősszel egy további 290 millió fontos csomagot jelentettek be, melyet az elektromos járművek támogatására, alacsony emissziójú buszok és taxik üzembe helyezésére terveznek felhasználni.

 

Forrás: The Independent

Friss hírek

Mínuszban indul a nap a tőzsdéken

Nagy indexcsökkenésre lehet számítani pénteken az európai tőzsdék nyitásakor, miután tegnap az Egyesült Államokban a kereskedés végén komoly eladási hullám bontakozott ki, a Dow Jones 313 ponttal, közel egy százalékkal csökkent, a technológiai szektort reprezentáló Nasdaq pedig 1,3%-kal került lejjebb.

Read More »

Boris Johnson belebukhat a buli-botrányba

A brit kormány egykori minisztereinek egyike is lemondásra szólította fel szerdán Boris Johnson miniszterelnököt, aki az utóbbi hetekben kormányfői megbízatásának eddigi legnagyobb politikai botrányába keveredett a koronavírus-járvány elleni szigorú korlátozások idején rendezett Downing Street-i bulik miatt.

Read More »

Leave a Reply