Újabb ellenséget szerzett magának Donald Trump

Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetben szólította fel szerdán a venezuelai elnököt, hogy azonnal bocsássa szabadon a három éve bebörtönzött Leopoldo Lópezt ellenzéki vezetőt.

Trump elnök a Fehér Házban fogadta Leopoldo López feleségét, Lilian Tintorit, s a Twitter-üzenet szövegéhez ezúttal képet is mellékelt: ezen ő látható Lilian Tintori mellett, Mike Pence alelnök és Marco Rubio, floridai republikánus szenátor társaságában.

„Venezuelának felhatalmazást kell adnia Leopoldo López politikai fogolynak és Lilian Tintori férjének arra, hogy azonnal elhagyhassa a börtönt” – olvasható az elnök Twitter-üzenetében.

Az amerikai elnök szavait Lilian Tintori csatolta a saját Twitter-bejegyzéséhez, amelyben leszögezte: „változatlanul és még erőteljesebben harcolunk azért, hogy elnyerjük szabadságunkat”.

A bebörtönzött ellenzéki politikus felesége egy másik Twitter-bejegyzésben közölte azt is, hogy Trump elnöknek, Pence alelnöknek és Rubio szenátornak beszámolt a venezuelai humanitárius válságról és a politikai foglyokról, valamint az országában uralkodó diktatúráról.

  • Háttér
Katasztrofális helyzetben van a venezuelai gazdaság, a jegybank nem végleges adatai alapján, a Reuters által megszerzett dokumentum szerint a fogyasztói áremelkedés rekordszintű, 800 százalék volt tavaly, a gazdaság 13 éve a legnagyobb mértékben, 18,6 százalékkal zsugorodott.

A helyi deviza, a bolivar teljesen elértéktelenedett, a korábban az országban működő amerikai vállalatok inkább minimalizálva veszteségeiket, menekülnek Venezuelából és teljes gyárakat hagynak ott az államnak, Oroszország viszont beruház és fegyvergyárat épít, Vlagyimir Putyin pedig békedíjat kap a venezuelai elnöktől, Nicolás Maduro-tól.

López a Népi Akarat nevű radikális ellenzéki párt alapítója és elnöke, aki a 2014-ben több hónapig tartó és halálos áldozatokat is követelő kormányellenes tüntetések egyik vezéralakja volt. Erőszakra történt felbujtás címén 13 évig és 9 hónapig tartó börtönbüntetésre ítélték.

Trump elnök kiállása López mellett akkor történt, amikor Washington és Caracas között néhány nap óta feszültté vált a viszony. Trump Twitter-üzenete előtt pár órával, szerdán délután, Nicolás Maduro venezuelai államfő arra figyelmeztette az amerikai elnököt, hogy a kormányzata elleni minden agresszióra nagyon határozott választ ad majd.

„Ha az Egyesült Államok agressziót követ el ellenünk, nem fogunk hallgatni… megfelelő választ adunk” – jelentette ki Maduro egy nyilvános rendezvényen, majd hozzátette: „nem akarok problémákat Donald Trump úrral”, annak ellenére sem, hogy „az imperalizmus fenyeget bennünket”.

Maduro ezzel a Tarick El Aissami venezuelai alelnök ellen hétfőn foganatosított amerikai szankcióra reagált. Az amerikai pénzügyminisztérium ugyanis pénzügyi büntetőintézkedéseket vezetett be a 42 éves politikus ellen, akit a nemzetközi kábítószer-kereskedelem egyik vezérének minősített.

Szerdán Venezuela felfüggesztette a CNN hírtelevízió spanyol nyelvű adásának sugárzását is. A caracasi kormány háborús propagandával vádolta meg a hírcsatornát, azt követően, hogy pár nappal korábban a televízió riportot adott közre a Venezuela iraki nagykövetségén folyó állítólagos útlevél-, és vízumkiadási korrupcióról, amelynek egyik szervezője – a CNN szerint – maga az alelnök, Tareck El Aissami.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Ezt a riportot Maduro államfő már vasárnap megtámadta, s már akkor kijelentette: „azt akarom, hogy a CNN távozzon Venezuelából, kifelé!”.

Az amerikai-venezuelai viszony egyébként már Hugo Chavez 1999-ben történt elnökké választása óta feszült, a néhai Chavez ugyanis rendszeresen kirohanásokat intézett az Egyesült Államok ellen, s ez a hangnem Nicolás Maduro 2013-as elnökké választása óta sem változott.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »