Nem lett volna szükség a román kormány beavatkozására a Btk-t illetően

Megszülettek az első olyan felmentő, illetve jogerős ítéleteket eltörlő bírósági döntések Romániában, amelyeket a hivatali visszaélés bűncselekményét pontosító tavalyi alkotmánybírósági döntés alapján hoztak meg a bíróságok.

Kedden a kolozsvári ítélőtábla felmentett négy olyan személyt, akik az Electrica Nord Transilvania állami áramszolgáltató vállalatnál dolgoztak, és hivatali visszaélés vádja miatt állította bíróság elé őket a korrupcióellenes ügyészség 2009-ben. A Mediafax hírügynökség felidézi, hogy első fokon a kolozsvári törvényszék börtönbüntetésre ítélte, s most másodfokon az ítélőtábla felmentette őket.

Lucian Marian, az ítélőtábla szóvivője megerősítette, hogy a verdiktet a román alkotmánybíróság tavalyi pontosító döntésével összhangban hozták meg. Ez utóbbi úgy rendelkezik, hogy a hivatali visszaélés csak akkor büntethető, ha a vádlott egy törvényt vagy sürgősségi kormányrendeletet, vagyis elsődleges jogszabályt sértett meg. A hivatali visszaélés viszont már nem minősül bűncselekménynek, ha a vádlott egy másodlagos jogszabályt (például kormányhatározatot, miniszteri vagy önkormányzati rendeletet) sértett meg.

A román média hétfőn arról számolt be, hogy a gyulafehérvári ítélőtábla eltörölte azt a már jogerős ítéletet is, amelyben a Hunyad megyei önkormányzat volt jegyzőjét hivatali visszaélés miatt három év szabadságvesztéssel sújtották mert egy önkormányzati hatáskörbe tartozó intézménynél kiírt versenyvizsga eljárásában megsértett egy kormányhatározatot. Az alkotmánybíróság tavaly júniusi döntése értelmében a törvényhez, valamint a sürgősségi kormányrendelethez képest alacsonyabb rangúnak számító kormányhatározat esetén nem áll fenn a hivatali visszaélés bűnténye.

A mostani bírósági ítéletek annak a politikai vitának a kellős közepén születtek meg, amely a bukaresti kormánynak a büntető törvénykönyv és a büntető perrendtartás bizonyos cikkelyeit enyhítő, időközben hatálytalanított sürgősségi kormányrendeletéről zajlik.

Liviu Dragnea, a román kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kedden úgy nyilatkozott: a mostani bírósági ítéletek is mutatják, hogy a kormánynak igaza volt, amikor kezdeményezte a Btk. és a perrendtartás módosítását, hiszen ennek fő indítéka a bírósági joggyakorlat egységesítése volt.

Ugyanakkor a kormánnyal szemben kritikus elemzők szerint a felmentő bírósági döntések éppen azt igazolják, hogy a bíróságoknak nem volt szükségük a kormány beavatkozására, hiszen maguk is megértették az alkotmánybíróság tavalyi pontosító döntését, és azzal összhangban alkalmazták a Btk.-nak a hivatali visszaélést szabályozó cikkelyét.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »