Theresa May lesz Trump első vendége a Fehér Házban

Theresa May brit kormányfő lesz az első külföldi állami vezető, akit Donald Trump amerikai elnök fogadni fog – jelentette be Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője. Spicer szavai alapján nem derült ki világosan, de a két politikus csütörtökön vagy pénteken találkozik majd Washingtonban.

A látogatást a brit sajtó korábbi értesülései szerint eredetileg februárra tervezték, de a szombati brit médiabeszámolók szerint Steve Bannon, Trump stratégiai főtanácsadója javasolta az ennél korábbi találkozót.

Theresa May is tett utalást arra egy szombati interjúban, hogy hamarosan találkozik Trumppal, de ennek időpontját nem fedte fel. Alig burkoltan tudatta azonban, hogy óva inti majd az amerikai elnököt az európai egység meggyengítésére tett kísérletektől.

A brit kormányfő a Financial Times című londoni üzleti napilapnak kijelentette:  tekintettel a fenyegetésekre, amelyekkel Európa jelenleg szembesül, “nem most van itt az ideje az együttműködés gyengítésének”, és hozzátette: amikor Nagy-Britannia úgy döntött, hogy kilép az EU-ból, az a döntés nem az Európai Unió szétbomlasztásáról szólt. “Bízom abban, hogy az Egyesült Államok felismeri, milyen fontos az európai együttműködés a kollektív védelem és a közös biztonság szempontjából” – mondta a szombati Financial Timesnak a brit miniszterelnök.

A Financial Times felidézi, hogy Trump az elnökválasztási kampány idején helyeselte Nagy-Britannia kilépését az EU-ból, és szoros kapcsolatokat ápol Nigel Farage-zsal, az EU-ellenes brit politikai erő, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) volt vezetőjével, aki részt is vett Trump kampányában.

Nem sokkal novemberi megválasztása után Trump komoly diplomáciai botrányt keltett azzal a nyilvános felvetésével, hogy Farage lehetne Nagy-Britannia washingtoni nagykövete. A Twitteren közzétett javaslatot a Downing Street azonnal és igen indulatos nyilatkozatban utasította vissza.

Trump a The Times című tekintélyes konzervatív brit napilapnak adott, néhány nappal beiktatása előtt közölt interjúban kifejtette azt a véleményét is, hogy az Európai Unió “tulajdonképpen nem más, mint Németország, alapvetően csak egy eszköz Németország kezében”. Hozzátette: ezért gondolja, hogy “az Egyesült Királyság oly okosan cselekedett”, amikor úgy döntött, hogy kilép az EU-ból.

Trump a mexikói elnökkel is találkozik

A Fehér Ház szóvivője azt is közölte, hogy Trump január 31-én találkozik majd Enrico Pena Nieto mexikói elnökkel, akivel kereskedelmi, bevándorlási és biztonsági kérdésekről egyeztetnek. Az amerikai elnök a választási kampányban azt ígérte: falat emel az amerikai-mexikói határ teljes hosszában, és újratárgyalja az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA), melynek Mexikó is részese. Emellett büntetővámmal fenyegette meg az autóikat Mexikóban gyártó autógyárakat, s az illegális, mexikói bevándorlók kitoloncolását ígérte.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Pena Nieto szombaton telefonon beszélt az amerikai elnökkel, s mint a mexikói elnöki hivatal közölte: “nyitott párbeszédet” ajánlott az új amerikai kormányzatnak, amely mindkét országnak hasznára válik, s tiszteletben tartja mindkét ország szuverenitását.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Piaci körkép: 15 ezer pontnál talált támaszra a DAX

Ma délelőtt 10-kor tették közzé a januári német IFO indexeket. A fő mutató és a jövőbeni várakozást mutató alindex meghaladták a várakozásokat, de az IFO közgazdászai megjegyezték, hogy az inflációs nyomás még nem enyhült, és legalább a német ipari társaságok fele további áremeléseket tervez.

Read More »

Leave a Reply