Ezúttal csak az oroszok trükköztek a termeléscsökkentéssel

Több mint egy dollárral ugrottak meg az olajárak, miután a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) pénteken kora délután közölte, hogy az OPEC tagállamai 92 százalékban teljesítették a kitermelés csökkentésére vonatkozó megállapodásban vállalt kötelezettségeiket.

Az érintett 11 OPEC-tagország összesen napi 29,9 millió hordó kőolajat hozott fel a földfelszínre januárban, azaz napi több mint egymillió hordóval csökkentette kitermelését, ami azt jelenti, hogy 92 százalékban végrehajtották a megállapodást.

A nagy olajexportáló országok – az OPEC-tagok és OPEC-en kívüli államok – tavaly decemberben állapodtak meg arról, hogy naponta mintegy 1,8 millió hordóval csökkentik a kitermelést 2017 első felében. Ebből a megállapodás szerint 600 ezer hordó esik az OPEC-en kívüli országokra, melyből 300 ezer hordónyi csökkentést Oroszország vállalt magára.

Ez eddig elég döcögősen működik, a decemberi szintekhez képest az orosz kitermelés mindössze 100 ezer hordóval csökkent, de a nyár végi adatokhoz képest inkább 400 ezer hordós kitermelésnövelést láthatunk.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az OPEC-tagok viszont ezúttal fegyelmezettebben hajtották végre az egyezséget, mint 2009-ben, amikor egy hasonló kitermeléskorlátozási alkut csak 60 százalékban teljesítettek. Szaúd-Arábia a megállapodásban rögzítettnél is jobban korlátozta kitermelését januárban és a decemberi 10,45 millió hordó után az idei év első hónapjában csak napi 9,980 millió hordó kőolajat bányásztak ki.

A termeléscsökkentés alól felmentést kapott Líbia és Nigéria – velük együtt a 13 OPEC-tagország januári napi termelése 32,270 millió hordó volt a decemberi 33,340 millió hordó után.

Az év eleji csúcsokhoz képest január végére visszaesett az olaj ára, mert a nagy olajexportáló országok kitermelésének csökkenését ellensúlyozta az Egyesült Államok növekvő kitermelése – az amerikai kitermelés július óta 6,3 százalékkal, napi 9 millió hordóra nőtt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára az OPEC felől érkező kedvező hírekre emelkedik, péntek délután fél hatkor a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta márciusi szállításra hordónként 54,10 dollárba került, 1 dollár 10 centtel, 2,08 százalékkal drágult.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj ára áprilisi szállításra hordónként 1 dollár 21 centtel, 2,18 százalékkal 56,84 dollárra nőtt az Intercontinental Exchange londoni jegyzésében.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »