Megjelentek az első felmérések Emmanuel Macron győzelmével

A tavaszi francia elnökválasztásról szóló három felmérés is a centrista Emmanuel Macron győzelmét jelezte előre szerdán – annak tükrében ez nem igazán meglepő, hogy a másik két esélyes pénzügyi háttere enyhén szólva is zavaros.

A fentiek szerint a sokáig nagy esélyesnek számító konzervatív jelölt, Francois Fillon nyilvános bocsánatkérése nem változtatott a két hete kirobbant botrány következményein.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Valószínűleg eddig tartott Francois Fillon népszerűsége

Az ügyészség már Fillon gyermekeit is vizsgálja

Gyanús végkielégítéseket is kapott Fillon felesége

Ha a most tartanák a választásokat, az első fordulóban a jobboldali jelölt harmadik helyen végezne és nem jutna be a második fordulóba, ahol az első fordulóban első helyre várt Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke és a függetlenként induló centrista Emmanuel Macron, a szocialista kormány korábbi gazdasági minisztere között dőlne el az államfői szék sorsa, az utóbbi javára – derül ki az Opinionway közvélemény-kutatóintézet felméréséből, amelyet a Les Échos gazdasági napilap ismertetett szerdán.

A február 5. és 7. között 1487 francia választópolgár megkérdezésével készült reprezentatív felmérés szerint a jobboldali jelölt (jelenleg Fillon) a szavazatok 20 százalékát tudná megszerezni az első fordulóban, amelyet Marine Le Pen nyerhet meg 25 százalékkal, Emmanuel Macron pedig 22 százalékra számíthat. A második fordulóban viszont Marine Le Pen mindenképpen alulmaradna, Macron 66 százalékkal, Francois Fillon pedig 62 százalékkal győzné le a Nemzeti Front jelöltjét.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Egy másik, az Elabe közvélemény-kutatóintézet által február 7-én és 8-án készített felmérés szerint Le Pen az első fordulót a szavazatok 25,5-26 százalékával nyerheti Macron előtt, aki 22 – 23,5 százalékot kaphat. Az Ifop közvélemény-kutatóintézet pedig 26 százalékot mért Le Pennek és 18 százalékot Macronnak az első fordulóban – e két utóbbi felmérésben Francois Fillon 17-18 százalékot érhet el, azaz változatlanul a harmadik helyre várják.

Az Elabe szerint Macron 63, az Ifop szerint 64 százalékkal győzheti le Le Pent a második fordulóban. Fillon is győzne a második fordulóban Le Pennel szemben az Elabe szerint, de csak 56 százalékkal és a Nemzeti Front jelöltjére a választók 44 százaléka adná a voksát.

Forrás: MTI

 

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »