Barcelona megregulázza az Airbnb-t

Barcelona városa visszautasította az Airbnb ajánlatát arra vonatkozóan, hogy korlátoznák a Barcelona belvárosában igénybe vehető magánlakások számát, ezzel újabb fejezet nyílik az Airbnb és a város régóta húzódó csatározásában.

A helyi szervek érthető módon a szabályozatlan turizmus térnyerését próbálják megakadályozni, ennek érdekében tavaly novemberben 600 ezer eurós bírságot szabtak ki az Airnbn-re, illegális lakáskiadások reklámozása miatt. Az Airbnb fellebbezett a bírság ellen, továbbá felajánlották a városvezetésnek, hogy korlátozzák a Ciutat Vella negyedben elérhető, magánkézben lévő ingatlanok listázását.

Barcelona 3.812 engedéllyel nem rendelkező ingatlan reklámozásával vádolja a céget, de az Airbnb abban bízott, hogy a felajánlott korlátozással célt érnek, Barcelona polgármestere, Ada Colau azonban nem rajongott az ötletért és továbbra is azt várják a cégtől, hogy teljes mértékben szüntessék be az engedély nélküli lakások listázását.

Barcelona turizmussal foglalkozó tanácsosa, Agusti Colom egyenesen viccként értékelte az Airbnb próbálkozását.
“A törvény egyértelmű. Nem lehet reklámozni engedéllyel nem rendelkező apartmanokat, így az Airbnb-nek el kell ezeket távolítani kínálatából.

Az Airbnb térnyerése Barcelonában figyelemre méltó, pár év alatt megduplázták a listázások számát, 2014-ben még csak 11.000 ingatlan szerepelt a kínálatukban, ma pedig már 20 ezres ez a szám, így a magánkézben lévő ingatlanok körüli huzavona inkább presztízscsatának tűnik.

Barcelona jelenleg a negyedik legnagyobb európai város az Airbnb listázások alapján, csak Párizs, London és Róma előzi meg, világviszonylatban pedig a kilencedik helyet foglalja el. A társaság adatai szerint 2015-ben 900.000 ember vette igénybe az Airbnb szolgáltatást Barcelonában.

Forrás: Bloomberg

Felkapott hírek

Friss hírek

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »