Már a képviselők is kételkednek Fillonban

A franciák több mint kétharmada azt szeretné, ha visszalépne az elnökjelöltségtől a tavaszi francia elnökválasztás eddig nagy esélyesének számító Francois Fillon volt kormányfő, konzervatív elnökjelölt a családtagjai állítólagos fiktív parlamenti állásai miatt kirobbant botrány miatt – derül ki a Harris Interactive közvélemény-kutatóintézet felmérésből, amelyet csütörtökön ismertetett az RMC rádió és az Atlantico portál.

A szerdán készült reprezentatív felmérés szerint a franciák 69 százaléka azt szeretné, ha a jobboldal más jelöltet indítatna az elnökválasztás áprilisi első fordulójában. A Fillont jelölő jobbközép Köztársaságiak szavazótáborának 58 százaléka ugyanakkor a jelölt megtartását tartaná kívánatosnak, és csak 42 százalékuk gondolja azt, hogy a jobboldalnak mást kellene indítatnia.

Amennyiben Francois Fillon visszalép, a megkérdezettek 33 százaléka a jobboldal novemberi előválasztásán második helyen végzett Alain Juppé volt kormányfőt, Bordeaux polgármesterét látná szívesen jelöltként, míg a harmadik helyre szorult Nicolas Sarkozy volt államfőt 13 százalékuk hívná vissza. A francia sajtóban Fillon utódaként legtöbbet emlegetett Francois Baroin volt minisztert a franciák 7 százaléka szeretné új jobboldali elnökjelöltként látni.

Francois Fillon szerda este kizártnak nevezte, hogy visszalépjen, és csütörtökön vidéken folytatja kampányát. A hétvégére tervezett iraki és libanoni útját viszont lemondta, azért, hogy közel maradhasson a franciákhoz és a kampánystábjához.

A politikus azt kérte az őt jelölő jobbközép Köztársaságiak nemzetgyűlési frakciójától, hogy még két hétig tartsanak ki mellette, addigra ugyanis lezárul az ügyészi vizsgálat, amely a Le Canard enchainé cikke alapján indult sikkasztás, hivatali visszaélés és csalás gyanújával. Fillon tagadja a vádakat, azt állítja, bizonyítani tudja, hogy felesége a karrierje kezdetétől a legközelebbi munkatársa, és a baloldali kormányzatot vádolta meg „intézményi államcsíny kísérletével”.

A France 2 közszolgálati tévécsatorna viszont csütörtökön azt jelentette, hogy birtokába jutott egy 2007-ben készült interjú, amelyben Fillon felesége maga jelenti ki, hogy soha nem volt férje asszisztense. A csatorna csütörtökön le is adja magát az interjút.

Elise Lucet, az Envoyé Spécial című magazin műsorvezetője elmondta, hogy az interjút a brit Sunday Telegraph készítette. „Penelope Fillon az interjúban több érdekes dolgot mond, de leginkább az ragadta meg a figyelmünket, hogy kijelenti: soha nem voltam a férjem asszisztense. Mindez 2007-ben volt” – mondta el Lucet. „Biztosan tudjuk, hogy 1998 és 2002 között, négy éven keresztül parlamenti asszisztensként vett fel fizetést” – tette hozzá a műsorvezető.

A Köztársaságiak 17 vezető politikusa „teljes támogatásáról” biztosította Fillont a Le Figaro című konzervatív lap csütörtöki számában jegyzett írásukban, és a politikai ellenfelek által hangolt „kivégzési kísérletének” minősítették a botrányt. Az elmúlt héten a jobboldal még egy emberként támogatta elnökjelöltjét, akit novemberben közel 5 millióan választottak meg. Az ügyben napról napra felszínre kerülő újabb részletek nyomán azonban szerdán Georges Fenech jobboldali képviselő, volt vizsgálóbíró úgy vélte, hogy érvénytelennek kellene tekinteni az előválasztási eredményt. Hozzátette, hogy ő mondja ki hangosan, amit számos képviselő magában gondol.

A francia hírtelevíziók helyszíni tudósításai szerint a Köztársaságiak székházában pánikhangulat uralkodik, amely alapján arra lehet következtetni, hogy nem az a kérdés, hogy Fillont visszaléptetik-e, hanem az, hogy mikor.

A volt miniszterelnök támogatottsága a botrány egy héttel ezelőtti kirobbanása óta öt százalékkal esett, és ezzel a harmadik helyre szorult a 27 százalékkal vezető Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke és államfőjelöltje, valamint a függetlenként induló volt szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron mögé, akinél 23 százalékos népszerűséget jelez az Elabe.

Ugyanezen közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a franciák 76 százaléka nem tartja meggyőzőnek Fillon védekezését, és eddig 350 ezren írták alá az interneten azt a petíciót, amelyben a közpénz visszafizetését követelik a jelölt feleségétől.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »