Nagy a káosz a francia elnökválasztás körül

A tavaszi francia elnökválasztás eddig egyik nagy esélyesének számító Francois Fillon ugyan nem lépett vissza, a jobboldal már lehetséges utódját keresi, aki szükség esetén elindulhatna helyette a választáson, miközben a másik, szintén korrupciós vádakkal küzdő esélyes, Marine Le Pen változtatni kényszerült programja egyes pontjain.

A napvilágra került információk alapján megfogalmazott gyanú, miszerint az elmúlt két évtizedben Fillon képviselőként, majd szenátorként mintegy egymillió euró közpénzt utalt át – fiktív állásokkal leplezve – feleségének és két gyermekének, olyan foltot ejtettek a tisztesség és a becsületesség jelöltjeként kampányoló Fillon imázsán, hogy a francia sajtó megítélése szerint jelöltsége tarthatatlanná vált.

Francois Fillon egyelőre folytatni próbálja a kampányát, minden megszólalásában felháborodásának ad hangot a szerinte gyalázatos rágalmak miatt, és azt állítja, hogy összeesküvés áll a háttérben.

„Három hónappal az elnökválasztás előtt még soha nem készítettek elő ilyen méretű és ennyire professzionális hadjáratot egy jelölt félreállítására” – fogalmazott a konzervatív jelölt.

A volt miniszterelnök csak abban az esetben hajlandó visszalépni az elnökjelöltségtől, ha a jelenleg folyó ügyészi vizsgálat nyomán eljárás indul ellene.

„Bízom az igazságszolgáltatásban. Nyugodt vagyok, és várom a vizsgálat végét” – mondta kedd este.

Elemzők szerint nem valószínű, hogy az ügyészség az elnökválasztás előtt érdemi döntést hoz az ügyben, és eljárást indít, Fillon kampányát ugyanakkor gyakorlatilag felfüggesztette a francia televíziókban és rádiókban vezető helyen részletezett botrány. A legfőbb gond, hogy Fillon többször változtatott a védekezésén, pontatlan részleteket közölt családtagjainak parlamenti munkáiról, a szóvivői pedig olyan ellentmondásos magyarázatokat adnak, hogy azokat órákon át boncolgatják a hírműsorok.

Az Elabe közvélemény-kutatási intézet felmérése szerint a franciák 76 százaléka nem találja meggyőzőnek a védekezését.

„A jobboldali választók meg vannak döbbenve” – mondta a Le Monde-nak egy jobboldali képviselő. A lap szerint az ellenzék vezető politikusainak többsége a színfalak mögött úgy gondolja, hogy Fillon nem tudja végigvinni a kampányt és kénytelen lesz visszalépni.

A konzervatív Le Figaro szerint a jobbközép Köztársaságiak már B terven gondolkodnak, jóllehet arról nyilvánosan még nem beszélnek. Egyesek az előválasztás két vesztese, Alain Juppé vagy Nicolas Sarkozy visszatérésében reménykednek.

Alain Juppé múlt héten jelezte, hogy nem vállalja az elnökjelöltséget, amennyiben Fillon visszalép, Sarkozy környezete viszont tudatta, hogy a volt államfőhöz közel álló képviselők folyamatosan hívogatják és kérlelik őt. Gérard Larcher, a szenátus elnökének neve is felmerült, a fiatalabb generációból pedig Francois Baroin, Xavier Bertrand, Laurent Wauquiez vagy Valérie Pécresse volt miniszterek vehetik át az elnökjelölt szerepét a Le Figaro című lap szerint.

Eközben Marine Le Pen – akitől az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) követel vissza 340 ezer eurót  – visszavonta a halálbüntetés visszaállításáról szóló javaslatát és kikerült programjából két korábbi radikális javaslat is, melyek a külföldi gyerekek ingyenes iskoláztatásának, illetve a külföldiek ingyenes orvosi ellátásának megszüntetését célozták volna.

Marine Le Pen korábban azt ígérte, hogy elnökké választása esetén népszavazást ír ki a halálbüntetés visszaállításáról, amit személy szerint támogatna. A népszavazás lehetőségét most sem zárta ki, amennyiben arra népi kezdeményezés indul, és összegyűlik a kiíráshoz szükséges 500 ezer aláírás.

„A franciák 500 ezer aláírással bármilyen témában javaslatot tehetnek, ki fogom szélesíteni a referendum lehetséges mozgásterét” – mondta Le Pen az AFP francia hírügynökségnek.

Forrás: MTI

 

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »