Már 1,7 millió brit aláírta a Trump meghívásának visszavonására szóló petíciót

Napirendjére vette a brit parlament annak a petíciónak a tárgyalását, amelynek kezdeményezői azt követelik a brit kormánytól, hogy vonja vissza Donald Trump állami látogatásra szóló meghívását.

A petíció a hétvégén indult annak érdekében, hogy Nagy-Britannia a már bejelentett és Trump által elfogadott meghívás ellenére ne fogadja állami látogatáson, vagyis II. Erzsébet királynő vendégeként az amerikai elnököt. A meghívást Theresa May brit miniszterelnök adta át az uralkodó nevében múlt heti washingtoni látogatásán.

Az állami látogatásra meghívott külföldi államfők hivatalosan a brit uralkodó vendégei, és a királynő valamelyik rezidenciáján, a londoni Buckingham-palotában vagy a windsori kastélyban szállásolják el őket. Évente legfeljebb egy vagy két – igen ritka esetben három – alkalommal hív meg külföldi államfőket az udvar, és a brit diplomáciai gyakorlatban komoly megtiszteltetésnek számít egy ilyen invitálás.

A brit kormány és a parlament hivatalos petíciós honlapján megjelent felhívás kezdeményezői szerint Trumpnak lehetőséget kell adni arra, hogy az Egyesült Államok vezetőjeként beléphessen az Egyesült Királyságba, állami látogatásra azonban nem szabadna meghívni, mivel ez „kínos helyzetbe hozná” II. Erzsébet királynőt. A petíció szerint az amerikai elnököt „a nőkkel szemben tanúsított, alaposan dokumentált megvető és közönséges magatartása alkalmatlanná teszi arra, hogy Őfelsége fogadhassa”. A petíció aláíróinak száma kedd délután átlépte az 1,7 milliót, és percenként továbbra is több százan csatlakoznak a támogatókhoz.

A brit törvények alapján a parlamentben tárgyalási időt kell biztosítani minden olyan közérdekű petíciónak, amelyet legalább 100 ezer brit állampolgár hitelesen aláír. A londoni parlament alsóházában kedden bejelentették, hogy a képviselők február 20-án tárgyalnak a kezdeményezésről.

A Downing Street szóvivője azonban már előző nap közölte, hogy a brit kormány nem vonja vissza a meghívást, mivel ez populista lépés lenne, és lerombolná a kétoldalú kapcsolatokban elért vívmányokat. A miniszterelnöki hivatal illetékese szerint az Egyesült Államok hatalmas és fontos szövetséges, és Londonnak hosszú távra kell gondolkodnia.

Brit politikusok ugyanakkor nyíltan kifogásolták, hogy az amerikai elnök átmeneti korlátozásokat és tilalmakat rendelt el egyes muzulmán többségű országok állampolgárainak amerikai beutazására. Sadiq Khan, London muszlim polgármestere „szégyenteljesnek és kegyetlennek” minősítette Trump rendeleteit. Khan szerint addig nem szabad vörös szőnyeggel fogadni Trumpot, amíg az általa bejelentett tilalmak érvényben maradnak.

Amber Rudd brit belügyminiszter az alsóház belügyi bizottságának keddi meghallgatásán kijelentette: Trump rendeletei „propagandalehetőséget” kínálnak az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezetnek.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »