Prága nem vár Brüsszelre, önállóan tárgyalna a Brexitről

Csehországnak minél hamarabb  önálló tárgyalásokat kellene kezdenie Nagy-Britanniával a szigetországnak az Európai Unióból történő kiválásával kapcsolatban, és nem kellene kivárnia, mit tesz majd ezen a téren Brüsszel, mert a várakozás hosszú ideig eltarthat –  jelentette ki Milan Chovanec cseh belügyminiszter vasárnap a közszolgálati televízióban.

Nagy-Britanniában jelenleg több tízezer cseh állampolgár dolgozik, akik haladéktalanul szeretnék megtudni, mi vár rájuk és milyen körülmények között fognak élni és dolgozni, ha Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót. Csehországnak ezért önálló kezdeményezéssel kellene előállnia, s nem kellene várnia az EU többi tagállamára. „Nem biztos, hogy várakozásunk valamire jó lenne, és nem kizárt, hogy hosszú ideig tarthatna” – érvelt a cseh belügyminiszter a közszolgálati rádió vitaműsorában.

Milan Chovanec közölte: Bohuslav Sobotka miniszterelnök jövő hónapban találkozik a parlamenti pártok elnökeivel, hogy közösen alakítsák ki a Brexittel kapcsolatos hivatalos cseh álláspontot, illetve meghatározzák a gyakorlati teendőket.

Therese May brit miniszterelnök szerint London márciusban tervezi megkezdeni az EU-ból való kilépésével kapcsolatos folyamatot, amelynek lezárására a hatályos szabályok szerint két éve lesz.

A cseh belügyminiszter szerint egyelőre nem világos, hogy Nagy-Britanniával az egyes tagállamok önállóan kötnek-e szerződést. „Nekünk most a cseh állampolgárok érdekeit kell védelmeznünk” – szögezte le Chovanec. Kifejezte reményét, hogy a szigetország nem vezet be vízumkötelezettséget az uniós állampolgárokkal szemben. „Nagy-Britannia nem számolhat azzal, hogyha korlátozni fogja az európaiak belépését, mi nem foganatosítunk hasonló válaszlépéseket” – mutatott rá Milan Chovanec.

Megjegyezte: a cseh és a brit belügyminisztérium már egyeztetik a jövőbeni együttműködési lehetőségeket, de a tárgyalások legfőbb terhe a külügyminisztériumra és a diplomatákra hárul.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »