A Gazpromnak kedvez a januári hideg idő

A Gazprom orosz gázipari cég 25,5 százalékkal növelte európai gázexportját január első felében.

Az év elejétől 15-éig tartó időszakban 1,9 milliárd köbméterrel több földgázt szállított európai fogyasztóinak a Gazprom, mint egy évvel korábban – áll az orosz cég közleményében. A megugrott gázkereslet nagy valószínűséggel összefüggésben áll az Európában ilyenkor szokásosnál jóval hidegebb idővel.

A Gazprom fedezi Európa gázszükségletének harmadát. Az orosz földgáz iránt tavaly részben az energiahordozó nyomott ára miatt  nőtt a kereslet. Az orosz exportgáz ára 6-9 hónappal követi az olajárat, ami a múlt év második negyedében még igen alacsony volt.

A Gazprom 2016-ban 12,5 százalékkal rekordszintre, 179,3 milliárd köbméterre növelte európai gázexportját, miután 2015-ben a kivitele 8 százalékkal bővült. Annak ellenére, hogy tavaly nőtt a Gazprom gázeladása, a bevétele – legalábbis az első 11 hónapban – több mint 27 százalékkal kisebb volt, 27,9 milliárd dollárt tett ki az egy évvel korábbi 38,39 milliárd dollár után.

A Gazprom orosz gázipari cég rekordmennyiségű földgázt exportált Németországba tavaly, beszámolója szerint 2016-ban 49,8 milliárd köbméter földgázt adott el Németországba, ami felülmúlta a 2015. évi 45,3 milliárd köbméter rekordot.

Forrás: MTI

Friss hírek